My home / Inspiration / Trend / Här är vårens...
Minimalistiska trädgårdar är ett minne blott. I framtidens trädgård återanvänder vi material vilket gör att resultatet blir personligt, spännande och lekfullt.

Här är vårens trädgårdstrender 2016

Ätbar, återbrukad och med karaktär – så ser en trendig trädgård ut i vår. Tradition blandas med nytänkande och vi börjar använda växter på ett helt nytt sätt.

Av: Helen Bjurberg Foto: Sofi Sykfont

Löv som färgas röda och faller av träden betyder inte bara slutet på en trädgårdssäsong, utan även början på nästa. Det är nu trenderna för framtiden avslöjas.
Så hur ser det kommande trädgårdsmodet ut? My Home ställde frågan till Bo Rappne, vd för Slottsträdgården Ulrikdal och känd från ”Äntligen Hemma” och Gunilla Lundh som är avdelningschef för trädgårdsdesign. Som exempel på kommande trender pekar de på den nya visningsträdgården Solgropen, som just invigts på Ulriksdals slottsträdgård.
– Utgångspunkten för vår trädgård är en garageinfart till en 40-talsvilla, där den moderna familjen inrett garaget till ett rum, och ingen bil längre står parkerad utanför. Det här är vad man kan göra med ytan, förklarar Bosse Rappne och gör en gest mot de planteringarna och nylagda stenläggningarna.

Förutom att Solgropen är trolsk, rogivande och prunkande vacker innehåller den också en rad av de nya trädgårdstrender som Bosse Rappne och Gunilla Lundh spår för kommande säsonger, såsom ett ökat intresse för naturmaterial och återbruk. Men också en mix av växter och spännande färgklickar i en i huvudsak grön komposition.
– Vi ser att tendensen går mot en lättskött trädgård, samtidigt som många vill ha fler växter och en större blandning av olika sorter, säger Bosse Rappne medan Gunilla Lundh fyller i:
– Valet kommer framöver att falla mer och mer på praktiska suckulenter, effektfulla storbladiga plantor och buskar och träd med struktur och spännande grenverk, förklarar hon.  

 

LÄS MER: Första vårfixet i trädgården – så preppar du smartast

 

TrädgårdsTrenderRappne_11
Från att ha varit ratad länge sticker den klargula färgen plötsligt upp som en ny trendfärg i de svenska trädgårdarna. Först ut väntas den blygare månskensgula, men så småningom även knallgul.

 

När det kommer till val av färger ser de båda trädgårdsexperterna att allt fler väljer en grönare trädgård, som gärna ska gå att äta av, men som också har små inslag av knalliga färger som får studsa ut.
– Orange är en färg som fortsätter trenda, men äntligen får också den klargula färgen som varit ratad i många år ett rejält uppsving, konstaterar Gunilla Lindh och slår samtidigt ett slag för den gula Ölandstoken, som många blev mätta på efter kommunernas massplanteringar på 70-talet, men som enligt henne är en fantastisk, lättskött buske som blommar nästan hela säsongen och som förtjänar en revival. Hon spår också att stundande trender kommer att kännetecknas av en längtan efter en personlig trädgård där vi blandar både tradition och nytänkande och börjar använda växter på ett nytt sätt.
– Klematis som är en sådan växt som vi varit vana att se växa på höjden. Nu kommer vi att börja se den breda ut sig över marken istället. Det är både spännande och vacker, säger Gunilla Lundh.

Bosse Rappne håller med och utvecklar sina tankar kring trädgårdens framtida funktion.
– Som ett resultat av att den stora världen både krymper och växer ser vi att det lilla sammanhanget blir viktigare. Många behöver sin trädgård som ett andhål, ett eget paradis. Vi börjar lägga ifrån oss mobiltelefonerna som uppfyllt oss på senare tid och börjar närma oss varandra, och då behöver vi en plats för det.  

 

 

Här är vårens 3 stora trädgårdstrender

 

1. Ekologisk och ätbar

Liksom samhälls- och inredningstrenderna går även trädgårdstrenderna åt ett mer miljövänligt, ekologiskt och naturligt håll. Sedan tidigare efterfrågar väldigt många en köksträdgård i sin trädgård, men nu ökar även intresset för andra ätbara växter. Och det finns även de som vill skapa sig en rakt igenom ätbar trädgård.

LÄS MER: Odla ätbart – 10 säkra kort i landet

 

TrädgårdsTrenderRappne_66
Den moderna trädgården ska vara vacker och ätbar. Här samsas vinbär och rabarber i samma kruka.

 

2. Lättskött men karaktäristisk

Våra stressade liv gör att behovet av en lättskött trädgård ökat. Uteplatsen blir en allt viktigare social och meditation plats, och i framtiden får den ta ännu mer plats. Vi skapar gärna flera rum med olika funktion i trädgården genom att använda olika material och nivåskillnader. Uteplatsen blir också mer personlig och får gärna sticka ut. Tendenserna går mot mer växter, växter med struktur och en blandning av många sorter. Vi experimenterar också gärna med våra plantor och använder dem på nya sätt.

 

LÄS MER: Så skapar du en lättskött trädgård – bästa tipsen

TrädgårdsTrenderRappne_29
Ingen mer minimalism och perfektionism. Nu ska det vara växter med struktur och karaktär, som till exempel den charmiga prydnadstallen.
3. Naturlig och återbrukad

Framtidens trädgård ska vara grön i flera nyanser, men med inslag av pigga accentfärger. Trenden att använda sig av naturmaterial växer stort även framöver. Vi fortsätter att återbruka material och blandar gärna in ruffa detaljer av sten, grovt trä och rostad metall.

 

LÄS MER: Guide – så lägger du sten i trädgården

 

En skir rosa Heuchera mot en ruff och rostig kruka – mer rätt kan det inte bli i vår.
En skir rosa Heuchera mot en ruff och rostig kruka – mer rätt kan det inte bli!

 

Se mer av vårens trädgårdstrender

 

  LÄS MER: Fler trädgårdsguider hittar du här!