My home / Inspiration / Trend / Hon byggde eget...

Hon byggde eget minihus – för 100000 kronor

Trenden med minihus växer sig allt starkare. SVT Jönköping har varit hemma hos Emilia Petersson som byggde sitt mikrohus helt på egen hand – för 100 000 kronor.

Bostadsbristen, vår önskan att få loss mer tid  och en större miljömedvetenhet – nu tittar allt fler på att bo och leva mindre. Guldsmeden Emilia Petersson från Hånger utanför Värnamo tog trenden ett steg längre och bestämde sig för att bygga ett eget mikrohus, helt på egen hand.
För SVT Jönköping berättar hon att det var friheten, att inte vara beroende av en stor inkomst, som lockade henne att starta upp projektet.

På en återbrukskurs på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö lärde Emilia sig att bygga minihus med hjälp av material från rivningskåkar. Två terminer senare drog hon igång bygget.
– Jag har ju lärt mig från början – hur man gör en grund och att bygga en hållbar konstruktion. Men hade jag inte haft det så hade jag kanske inte vågat utan låtit någon annan bygga åt mig, säger Emilia till SVT.
Nu står det rullbara mikrohuset på 16 kvadrat klart. Det mesta av materialet är återvunnet och stommen till huset är en gammal skogskärra. Kostnaden för huset stannade på 100000 kronor.

Trenden att bygga och leva smått, tiny house movement,  är en rörelse som växt sig stor i både USA och Japan. Nu sprider sig fenomenet allt mer även här i Sverige, med allt ifrån minihus till attefallsbyggen som säljs som bostadsrätter. Och Emilia tror att många både klarar av att bygga och att bo som hon har valt att göra. 
– Jag tror absolut att fler skulle kunna göra det. Många jobbar hela dagarna och behöver inte ett stort hus när de kommer hem. Man behöver ju inte så mycket, säger Emilia Petersson till SVT Jönköping.

LÄS MER: Titta in i Denise Rudbergs minihus på 45 kvadrat

Foto: Svt.
Foto: Svt.
Foto: Svt.
Foto: Svt.
Foto: Svt.
Foto: Svt.
Emilia byggde mikrohus13
Foto: Svt.

 

LÄS MER: Han hittade rivningsgarage på Blocket – byggde drömhus