My home / Inspiration / Trend / Ikea startar nytt...

Ikea startar nytt butikskoncept – med minivaruhus

Nu tar Ikea e-handeln till en ny nivå. I sommar öppnar företaget sitt första varuhus i miniformat – där kunderna när som helst på dygnet kan hämta ut varor de köpt på nätet.

Under sommaren slår Ikea upp portarna till ett nytt koncept – med Ikea-varuhus i miniformat. Den första butiken öppnas vid Enebyängens Handelsplats i Danderyd. Med en yta på bara 1.500 kvadratmeter blir dessa små varuhus ungefär en tjugondel så stora som ett vanligt Ikeavaruahus. Tanken är att kunderna ska beställa sina varor hit från nätet och åka och hämta upp dem i boxar dygnet runt.
– Vi vill vara nära våra kunder och göra det smidigare att komma till Ikea. Vi vet att stockholmarna gärna e-handlar och hämtar sina paket när det passar dem. Med Ikea Service och Pick up möter vi detta behov och kompletterar samtidigt våra varuhus där antalet besök också ökar, säger Håkan Svedman som är landschef för Ikea Sverige.

I det nya minivaruhuset ska även 100 utvalda produkter finnas till försäljning. Här kan kunderna också planera kök, badrum och garderober samt få inredningstips och rådgivning.

Vad är planerna framöver för Ikea Pick up – är detta tänkt storskaligt både i Sverige och utomlands?
– Först vill vi se hur kunderna tar emot det, men vi tror på konceptet och har en förhoppning om att kunna öppna på fler platser. Parallellt med Ikea Service och Pick up i Enebyängen tittar vi på ytterligare steg mot ett mer tillgängligt Ikea i Stockholm. Ikea Service och Pick up finns på ett par platser i andra länder, men detta är den första i Sverige, säger Emil Eriksson, presskontakt på Ikea.

Tanken är att man ska kunna hämta ut paket från boxar – hur ska det funka rent praktiskt?
– Hela sortimentet kommer vara tillgänglig för beställning och upphämtning. Kunderna kommer att själv kunna hämta ut varor, dygnet runt, för vidare transport med bil, kollektivt eller till fots om man bor nära. Vi kommer att göra upphämtning möjliga dygnet runt genom den planerade lösningen med skåp och SMS-kod för självservice-uthämtning.

Kostar det något att beställa sina varor hit?
– Varorna kommer ha samma prissättning som i varuhusen. Priset på tjänster, såsom hemleverans, dygnet runt upphämtning och montering är inte bestämt.

 

Det är mycket på gång för Ikea just nu – i dag avslöjades jättenyheten att Kanye West just nu är på besök på Ikea i Älmhult, och genast drog spekulationerna i gång om ifall det är ett designsamarbete med världsstjärnan på gång. I slutet av juni öppnar världens första Ikeamuséum här i varuhusets gamla lokaler i Älmhult, med en utställning i fyra våningar om företagets historia och framgångsrecept. I dagarna öppnade Ikea också ett nytt, efterlängtat varuhus i Umeå. 

 

LÄS MER: Ikea våren 2016 – här är bästa nyheterna

 

Ikea, Älmhult, varuhus
Så såg det ut när Ikea öppnade varuhuset i Älmhult 1958.