My home / Inspiration / Trend / Ikea Svärtan –...
Foto Ikea.

Ikea Svärtan – tjuvkika på den nya tillfälliga höstkollektionen

Svärtan är det nya svarta. I höst släpper Ikea ett nytt designsamarbete mellan den svenske formgivaren Martin Bergström – och indiska modestudenter.

Inspirationen till den nya tillfälliga kollektionen Svärtan kommer från Indiens urbana miljöer.  Det är den svenska formgivaren Martin Bergström som tillsammans med Ikea har tagit fram serien, och till sin hjälp har de också indiska modestudenter. 

– Jag hade en idé om att jag ville skapa en annan tolkning av Indien och vad landet oftast står för. I väst tänker vi på indisk design som något färgglatt, glittrigt och med väldigt mycket guld, säger Martin Bergström i ett pressmeddelande.

Svärtan är en kollektion som är långt ifrån de färgexplosioner som vi normalt kanske förknippar med Indien. I stället är tar den fram en annan sida av landet: poetiska, abstrakta mönster och en svart, vit och grå färgskala. Enligt pressmeddelandet är Svärtan helt och hållet tillverkad i Indien och har ”en stark känsla av det handgjorda, något som tydligt reflekteras i designen.”
Svärtan når Ikea den 9 september. 

Foto: Ikea.
Foto: Ikea.
Foto: Ikea.
Foto: Ikea.
Foto: Ikea.
Foto: Ikea.

LÄS MER: Stor intervju med Ikea-aktuella Ingegerd Råman