My home / Inspiration / Trend / Ikea Viktigt –...
Foto: Joacim Forsén.

Ikea Viktigt – så kom samarbetet med Ingegerd Råman till

Hon är ikonen som vill att hennes tidlösa föremål ska leva – och produceras – länge. Med Ikea-samarbetet blir det tvärt om. Viktigt finns i butik i fem veckor.
– Min första reaktion var ”aldrig!”, säger formgivaren Ingegerd Råman till My Home och skrattar.

Inredningsvärlden är redan lyrisk. Bara några veckor efter att de första bilderna på Ingegerd Råmans Ikea-samarbete Viktigt har landat i medierna är den kommande tillfälliga kollektionen en av årets mest omtalade.
Det är pressdag i Gamla Stan i Stockholm när My Home möter den ikoniska formgivaren för att få veta mer om bakgrunden till det unika projektet.
– Jag behövde lite mer kött på benen innan jag kunde tacka ja. Med åren har jag lärt mig att det är väldigt viktigt vilka personer som kommer att driva projektet. Och hur jag känner för dem, säger Ingegerd Råman. 

Med bland andra designchefen Marcus Engman och formgivarna Nike Karlsson och Wiebke Braasch från Ikea som parhästar föll bitarna på plats. Startskottet blev en resa till de fabriker som skulle förverkliga idéerna. Med Viktigt var en av utmaningarna nämligen också det som gjorde Ingegerd Råman mest nyfiken, för första gången har hon  jobbat med material som bambu och naturfiber. 
– Vi gjorde en intensiv vecka till fabrikerna i Asien och det var en väldigt viktig resa. Som formgivare kan man föreställa sig hur saker ska bli men sedan kan det visa sig att det inte går. Åker man ned och tittar på de ställen man ska samarbeta med så ser man deras möjligheter och får en känsla för  vad som är möjligt. Det var väldigt berörande att känna hur alla hantverkare ändå har ett språk tillsammans, även om man inte pratar landets språk. Det är egentligen kärnan av all lycka, säger hon till My Home.

Hela den handgjorda kollektionen bär Råmans signum – det naturliga, vackert enkla och funktionella. Den sparsamma färgskalan.
– Att andra upplever det som naturligt kanske beror på att jag utgår ifrån mig själv hela tiden. Just med de här funktionella föremålen som vi har i våra hem är vi mer lika än vad vi är olika. Sedan är smaken alltid olika som tur är. Men jag tror på att om jag känner att en sak har kvalité nog, rätt proportioner och allt annat som är viktigt när man jobbar med enkla föremål så kan jag dela det med andra.

Vad som däremot skiljer sig markant från Råmans vision är begränsningen som Ikea-kollektionen har. Medan hon alltid jobbat efter visionen att hennes föremål ska kännas både tidlösa och moderna nog för att vara i produktion länge har möbeljätten valt att låta den limiterade kollektionen Viktigt finnas på varuhusen under en kraftigt begränsad tid.
– Min första reaktion var ”aldrig!”, säger Ingegerd och skrattar. Jag gillar absolut inte begränsningar på det sättet. De blev förstås väldigt förskräckta eftersom jag är ganska tydlig med vad jag tycker. Men det är också ett hantverk med i det här och man kan producera en viss mängd. Det finns inte samma kapacitet som med en maskin som går dag och natt, här jobbar du med limiterad tid och människor. Och är man formgivare så måste man avväga. Det är inte det att jag böjer mig, men jag kan förstå det här just när det gäller hantverk. Samtidigt får man ge någonting när man får någonting. Och jag har fått ut väldigt mycket av det här projektet.
Viktigt finns på Ikea från 20 maj.

Ikea Viktigt formgiven av Ingegerd Råman.Foto: Ikea.

Ikea Viktigt formgiven av Ingegerd Råman.Foto: Ikea.

Ikea Viktigt formgiven av Ingegerd Råman.Foto: Ikea

Ikea Viktigt formgiven av Ingegerd Råman.Foto: Ikea. Ikea Viktigt formgiven av Ingegerd Råman.Foto: Ikea.

Ikea Viktigt formgiven av Ingegerd Råman.Foto: Joacim Forsén.

Ikea Viktigt formgiven av Ingegerd Råman.Foto: Joacim Forsén.

Ikea Viktigt formgiven av Ingegerd Råman.Foto: Joacim Forsén.

 LÄS MER: Här är Ikeas sprakande nyhet Giltig