My home / Inspiration / Trend / Inred med färg...

Inred med färg våren 2016 – fem trendiga tips

I vår färgsätter vi med tanke på helheten och använder kulörer som ett verktyg för att skapa rätta känslan. Här ger My Homes inredare Hildur Blad fem tips på hur du inreder med färg våren 2016.

Av: Hildur Blad

Jotun LADY 4744 Sophisticated Blue
Det monokroma fortsätter i vår. Men när vi inreder ton i ton är det snyggt med något som skapar tydlig kontrast. Foto: JOTYN

Inred ton i ton

Välj enbart en färg, till exempel blått och variera mörkhet och kulörthet. Ett effektfullt sätt att skapa en elegant och lugn känsla. Addera en accentkulör för kontrast så att det inte blir trist för ögat. Men har du valt att inreda med blå toner så kan en klart blå kulör vara det som skapar kontrast.

 

Vågar du gå hela vägen – ljust rosa väggar? Foto: NORDSJÖ
Att måla lister i samma färg som väggen skapar ett lugn. Foto: NORDSJÖ

Måla lister i samma kulör

Lister och foder målas i samma kulör som väggarna. Glansen på färgen är det som skapar effekt.

 

 

caparol_multi-fun-gront-tak
Det är vågat men med rätt takhöjd så skapar ett målat tak en häftig effekt. Foto: CAPAROL

 

Sätt färg på taket

Att färgsätta tak gör det möjligt att trolla med takhöjden. Mörkt tak gör att takhöjden upplevs lägre och rummet mysigare. Måla väggar och tak i samma kulör som väggarna för en neutral bakgrund till inredningen.

 

Tvådelat med mörk kulör nertill kommer starkt i vår. Foto: ALCRO

Måla tvådelat

En kulör målas upptill på väggen och en annan nertill. Är du rädd för att rummet ska upplevas för mörkt så är det perfekt att måla mörkt nertill och välja en ljus färg upptill. Att måla den den mörkaste färgen nertill gör även att rummet blir balanserat.

 

En rosa och en blå vägg? Ja, våren 2016 har kombinationer hög trendgrad. Foto: ALCRO

Ovanliga färgkombinationer

Sådana som vi tidigare fått för oss är ”förbjudna” till exempel rosa och rött eller orange och rosa är just sådant vi kommer att få se mer av framöver vilket öppnar upp för helt nya uttryck. Var inte rädd för att blanda kulörer. Men en tumregel är att man bör välja max tre olika kulörer annars blir intrycket lätt rörigt.

 

LÄS MER: Så stylar du hemmet med vårens trendfärger 2016