My home / Inspiration / Trend / Inredaren: Här är...

Inredaren: Här är höstens tapettrender 2015

Ett personligt och ombonat hem, oavsett stil är en av de allra största inredningstrenderna just nu. Vår bloggare och inredare Hildur Blad ger dig sin trendspaning för hösten 2015.

Av: Hildur Blad


Tapeter är ett värdefullt ”inredningsverktyg” för att fixa stilen och skapa rätta känslan i ett rum. 

Tapettrender och inredningstrender i allmänhet skiljer sig ibland ifrån varandra. Om en färgskala eller mönsterbild är populär på inredningsdetaljer är det inte helt säkert att det syns på tapeterna eftersom alla kulörer och mönsterbilder inte passar på stora ytor. Vi tapetserar inte heller om lika ofta som trenderna skiftar, vilket kräver att mönsterbilderna och färgskalorna ska hålla en längre tid – även efter att trenden haft sin absoluta topp.

Hösten 2015 är naturen en stor inspirationskälla inom inredning, något som även syns väldigt tydligt på tapeterna i höst, både när det gäller färgskalor och mönsterbilder. Många av tapetmönstren är diffusa, har oskarpa konturer och färger som flyter ut. Alltfler tapeter har en lätt struktur på ytan som skapar liv. Även metallic-effekter används för att tillföra en extra dimension.

 Färgskalan som dominerar är grått kombinerat med smutsiga pasteller samt blåa och gröna toner.

 

 

Höstens tapettrender 2015 annat
1. Mr Perswall, ”Magic marble”. 2. Midbec, ”Denim & Co”. 3. Mr Perswall, ”Concrete”. 4. Boråstapeter, ”Sofitsurface”. 5. Decor Maison, ”Amelie”. 6. Midbec ,”Marrakech”.
TREND 1: En känsla av något annat

Tapeter som imiterar olika material, som skapar en känsla av något annat är en typ av mönsterbild som är vanlig på tapeterna i höst. Linne, marmor, äggskal, stickat, denim, kakel, plåt, tegel, trä eller sten är några av alla de materialimitationer vi hittar på tapeterna.
Många av de enfärgade tapeterna har en diskret mönsterbild som imiterar olika typer av textilier. Även tapeter med inslag av metallic är vanligt förekommande.

TIPS!
 Glansen har stor betydelse för hur en kulör uppfattas. Matta ytor absorberar ljus medan blanka ytor reflekterar ljus. På en vägg där ljuset faller in blir det väldigt effektfullt med tapeter där glansen varierar. Även ytans struktur påverkar upplevelsen. På en strukturerad yta reflekteras ljuset på olika sätt beroende på hur grov strukturen är. Strukturen gör att det bildas ljus och skugga vilket innebär att samma kulör uppfattas olika beroende på från vilket håll du ser den.

 

 

 

 

Höstens tapettrender 2015 natur
1. Sandbergs, ”Raphael”. 2. William Morris, ”Golden lily”. 3. Decor Maison, ”Nature”. 4. Boråstapeter, ”Falsterbo”. 5. Nobilis, ”La Havane”. 6. Sandbergs, ”New York”. 7. Sandbergs, ”Brunnsnäs”.

 

TREND 2: Natur

Naturen är den allra största inspirationskällan till tapeterna, både avseende färgskalor och mönsterbilder. 
Den senaste tiden har de blommiga tapeterna i smutsiga kulörer och med täta mönster signerade den kända tapetdesignern William Morris (1834-1896) ökat i popularitet.
Många av de kraftigt mönstrade tapeterna med stora färgkontraster, som tidigare i första hand använts som fondtapet har ersatts av mönster som fungerar på rummets alla fyra väggar. Klara kulörer har lämnat plats för smutsiga, mättade kulörer som gör sig bra på större ytor.

TIPS! Små mönster flyter ihop på stora ytor, vilket gör att de lämpar sig för hela rum. Om mönstret är tätt sammansatt, med lite luft emellan, fungerar det på rummets alla väggar oavsett om mönstret är litet eller stort. Stormönstrade tapeter kommer dock bäst till sin rätt i större rum, med stora väggytor där tapetens mönster inte splittras upp av fönster och dörröppningar.

 

 

 

Höstens tapettrender 2015 grafiskt
1. Mimou, ”Smudge and strings black”. 2. Boråstapeter, ”Jubileum”. 3. Boråstapeter, ”Jubileum”. 4. Boråstapeter, ”Graceful living”. 5. Cole & Son, ”Whimsical”. 6. Midbec, ”Missprint 3”.

 

TREND 3: Grafiska mönster

De grafiska mönstren blir aldrig omoderna, men dess karaktär förändras. Många av de grafiska tapeterna just nu är inspirerade av dåtid, från Art déco-perioden under 1920-talet. Mönstren är symmetriska och är uppbyggda på olika geometriska former. Inslag av metallic-effekter hjälper till att skapa den exklusiva känslan som kännetecknar Art déco.
Även de lekfulla och retroinspirerade mönsterbilderna i smutsiga pasteller är vanliga i höst.

TIPS!
 Om du är rädd för att tapetens mönster ska uppfattas som rörigt räcker det att du sätter upp en hylla, tavla, spegel, lampa, dekoration eller liknande som blicken kan landa på. Då får ögat någonstans att fokusera och intrycket blir lugnare.

 

 

 

5 tips inför tapetvalet

1. Låna med tapetprover hem innan du bestämmer dig. Ju större prov, desto bättre. Det händer mycket med en tapet beroende på vad den omges med.

2. Titta på tapeten i olika ljus. Färgerna i tapeten förändras beroende på tidpunkt på dagen, väderstreck och ljuskälla.

3. Bestäm dig för om det är väggarna eller inredningen som ska stå i fokus.

4. Våga mer! Du blir så mycket mer nöjd då. Känner du dig osäker eller är rädd för att tröttna – börja med det rum som du tillbringar minst tid i.

 

 

LÄS MER: 15 smartaste tipsen när tapeten ska upp – kolla in här

LÄS MER: Du har väl inte missat Hildur Blads blogg Fixa & Dona? Kolla in här