My home / Inspiration / Trend / Inredarens trendspaning vecka...

Inredarens trendspaning vecka 3

Varje vecka listar My Homes bloggare Hildur Blad det viktigaste som hänt i inredningsvärlden. Här är hennes trendspaning för veckan som gått – denna vecka kommer rapporten direkt från inredningsmässan Formex som pågår fram till den 23 januari.

Av: Hildur Blad

geometrisk
Vattenkannor från Garden Glory, underlägg från By May och ljusstakar och burkar från Cult Design.

Geometriska föremål

Grafiska mönster på inredningsdetaljer är vi vana vid att se. Vad vi däremot inte sett så mycket av tidigare är föremål med en geometrisk form. Men nu blir det ändring på den saken. I vår kommer vi att kunna frossa i polygoner – i synnerhet hexagoner med sina sex sidor. Geometriska former och grafiska mönster är en stor trend som vi bara sett början av än så länge. Cult Design visade en serie med bland annat krukor, boxar och ljusstakar – med hektagonform, vad annars. By May satsar på hektagonformade bordsunderlägg i säsongens kulörer rosa, mint, grått och blått. Garden Glory lanserar vattenkannor som inte liknar någon vattenkanna du tidigare sett – som ett smycke med sin diamantform. Detaljer som sätter pricken över i och som passar in därhemma även när trenden haft sin absoluta topp.

 

 

 

 

farg
Många kreativa färgkombinationer – både ton i ton och kontrastfärger – syntes på Formexmässan.

En lek med färg

När man säger ”lek med färg” tänker många automatiskt på galna färgkombinationer och mycket färg. Men så behöver det faktiskt inte vara. Det handlar inte heller om vilken kulör du väljer utan HUR du använder färgen. På Formex kunde man se flera exempel på hur man lekt med färg. I trendutställningen och restaurangen ”Nordic Kicks” hade man förstärkt en färgskala och samtidigt skapat en lekfull känsla genom att måla stora cirklar på väggen. Mateus hade valt samma kulör på både golv, vägg och inredningsdetaljer, ett ”skolboksexempel” när det gäller att spika den hetaste färgsättningstrenden just nu. I ett av mässans kaféer hade man målat grafiska mönster på bordsskivorna. Ett enkelt sätt att liva upp en gammal möbel och samtidigt pricka den grafiska trenden.

 

 

tunna
Nätt är är rätt – de tunna linjerna syntes både här och var!

Tunna linjer med en känsla av lyx

Det grova och rustika var inte riktigt lika dominerande på årets upplaga av Formex. Något håller på att hända… Trä, sten, keramik, läder, marmor och varma metaller har vi sett mycket av det senaste tiden och kommer att göra ett tag till. Men i fortsättningen tenderar materialen och formerna att kännas mer välarbetade och exklusiva. Industritrenden hänger kvar, men i en nättare form, ofta med ett grafiskt uttryck. Mässing och guld kompletteras av krom och stålrör och man kan även se att det blandas friskt mellan varma och kalla metaller. Spegelglas och högblanka, reflekterande ytor hittade man på många produkter. Något som hjälper till att skapa den där lyxiga lite futuristiska känslan som är en av alla inredningsstilar som vi kommer att få bekanta oss mer med under kommande år. 

 

 

 

 

LÄS MER: Förra veckans trendspaning hittar du här! 

 

hildurlitenHildur Blad bloggar på My Home och har jobbat heltid med inredning i 15 år. Du har väl inte missat hennes blogg Fixaodona?