My home / Inspiration / Trend / Inredarens trendspaning vecka...

Inredarens trendspaning vecka 5

Varje vecka listar My Homes bloggare Hildur Blad det viktigaste som hänt i inredningsvärlden. Här är hennes trendspaning för veckan som gått.

Av: Hildur Blad

bla
Sommaren 2016 går i blått – om Ikea får välja.

Blått är flott

Vem har kunnat undgå att blått är säsongens färg nummer ett? Alltifrån de ljust blå tonerna till de mer klart blå. I februari smygstartar sommaren på Ikea och i veckan damp det ner ett gäng bilder på sommarens sortiment – i blått såklart. Vi hittar de blå tonerna på både porslin, textilier, belysning och möbler. Även inne inreder vi med blått och givetvis finns det numera en uppsjö soffklädslar i blått att välja bland ifall du är sugen på att ge soffan en ny kostym. Blå toner fungerar lika bra hemma hos dig som gillar att inreda med enkla, raka former och en modern känsla som hos dig som gillar att blanda gamla möbler och naturmaterial. Är du rädd för att det ska kännas kallt med blått? Mixa blått med trä och varma metaller för en varm och välkomnande känsla.

 

 

 

 

vaggar
Både engelska Farrow & Ball och Jotun (längst nere till höger) satsar på nya naturliga färger för väggarna.

Naturliga väggar

I veckan har väggarna varit i fokus. Jotun lanserade en färdigblandad kalkfärg, ”Lady Minerals”. Hett efterlängtad av de som drömt om känslan en kalkad yta ger, men som inte orkat blanda pulver och vatten själv. Kulörerna i kollektionen är dämpade, hämtade från naturen och gör sig bra på stora ytor. Det engelska märket Farrow & Ball, som alltfler börjat bekanta sig med, lanserade 9 nya kulörer. De använder i huvudsak naturliga pigment och naturliga ingredienser. De har dessutom mer pigment och mindre fyllnadsmedel jämfört med en traditionell målarfärg vilket gör att upplevelsen av färgen blir en annan. Dessa matta ytor bildar en fin bakgrund till keramik, skinn och trärena ytor – material som bara blir vackrare och vackrare ju längre tiden går. Vi dras till det naturliga!

 

stankmalat
Ellos satsar på stänkmålade textilier, Lagerhaus sätter mönstret på porslin och Sandbergs har lanserat stänkmålade tapeter.

Stänkmålat och färger som flyter ut

Jag har nämnt det tidigare – stänkmålat är en mönsterbild på ingång. Nu börjar de stora kedjorna anamma mönsterbildenså vet man att trenden är här! I vår hittar vi mönstret på porslin, textilier och tapeter. Stänkfärgsmålade ytor kommer ursprungligen från 1700-talet då det var vanligt förekommande att måla väggarna på detta sätt. Stänkmålat och mönster där färgen flyter ut passar på det mesta och känns både lekfullt och tillåtande. Blir du sugen på att testa att måla själv? Använd en vanlig väggfärg eller snickerifärg beroende på vad som ska målas och förtunna med färgens lösningsmedel för att få till rätt konsistens. Penselns kvalitet, längd på borst och bredd inverkar på stänkens uttryck. Öva på en skiva innan du ger dig på större ytor.

 

 

LÄS MER: Förra veckans trendspaning hittar du här! 

 

hildurlitenHildur Blad bloggar på My Home och har jobbat heltid med inredning i 15 år. Du har väl inte missat hennes blogg Fixaodona?