My home / Inspiration / Trend / Inredarens trendspaning vecka...

Inredarens trendspaning vecka 6: Furniture Fair

Varje vecka listar My Homes bloggare Hildur Blad det viktigaste som hänt i inredningsvärlden. Den här veckan är trendspaningen hämtad direkt från Stockholm Design Week och Stockholm Furniture & Light Fair.

Av: Hildur Blad

 

Mjuka pasteller och dramatisk svärta

Årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair bjuder på mycket färg. Men det är mestadels ton i ton och monokroma färgsättningar som känns lugna för ögat, trots att det är allt annat än vitt eller grått. Under de senaste åren har färgerna blivit alltmer feminina och det gäller även färgskalan till offentlig miljö. Från att många ansett att pasteller är för gulliga och enbart för barn används nu de dämpade pastellerna i alla typer av miljöer. På mässan hittar vi en uppsjö mjuka pasteller med fördel för rosa. Förutom pastelltrenden kan vi även se en parallell trend med mörkare färgskalor. Tidigare använde man sig ofta av svart, men idag och framöver använder vi mörka kulörer som drar åt olika håll och experimenterar med glans och struktur. Två parallella stilar – mjuka pasteller och dramatisk svärta.

 

 

Quiltat och veckat

Bland det mest omtalade denna vecka är samarbetet mellan Iittala och Issey Miyake. Iittala med sina tidlösa designikoner och Issey Miyake som är berömda för sina innovativa plagg som har ett alldeles eget språk, bortom mode och trender. Kollektionen består totalt av 30 föremål i glas, porslin och textil. Kollektionens textilföremål är veckade och plisserade. Även detta samarbete bjuder på mjuka pasteller som skapar en skön känsla. På mässan fanns det gott om veckat och quiltat på både möbler och inredningsdetaljer. Det quiltade på soffor och stolar har än så länge nästintill bara hittat in hos tillverkare till offentlig miljö – men på kuddar kan du redan nu hitta föremål med de dekorativa sömmarna i fokus.

 

 

Formstarkt

I måndags, på Elle Decoration Awards utsågs ljusstaken Gloria av Broberg & Ridderstrålen från Klong till Årets inredningsaccessoar. Du har säkert sett den skymta förbi både här och där, den har blivit en favorit hos många. Enkel i sitt uttryck och en lek med geometriska former. I veckan intervjuade jag hjärnforskaren, författaren och entreprenören Katarina Gospic och via henne fick jag lära mig att vår hjärna föredrar mjuka, rundade former framför hårda och vassa. Så då är det kanske inte så konstigt att Gloria blivit så populär. På mässan såg man många formstarka föremål med ett alldeles eget uttryck. Menu är ett företag med ett formstarkt språk, där varje möbel och inredningsdetalj tar plats utan att för den skull ta över. Föremålen med en tydlig form kommer till sin rätt såväl på egen hand som i sällskap.