My home / Inspiration / Trend / Julklappar vi minns...

Julklappar vi minns – så gick det sen

Sedan 1988 delar HUI Research ut årets julkapp i Sverige. I år fick robotdammsugaren den stora äran att bli årets julkapp. My Home har kollat hur det gått för några andra kända julklappar.

 

1988

– Bakmaskinen Foto: Aftonbladet

Den absolut första produkten som fick äran att bli årets julklapp är den berömda bakmaskinen. Den lanserades 1987 och var det en revolutionerande maskin som både blandade alla ingredienser, knådade degen och grädde brödet så man kunde ha nygräddat bröd till frukost. Den minskade dock ganska snabbt i populäritet i början på 90-talet för att få en liten comeback i slutet 2000-talet. Idag kan du hitta bakmaskiner på Blocket för cirka 200 kronor och uppåt, beroende på skick.

 

1990

– Wokpannan Foto: Thinkstock

PÅ 90-talet gjorde många internationella maträtter intåg på den svenska matscenen och allra hetast var woken. Sedan dess har wokpannans trendighet gått lite som en bergochdalbana. Idag finns det en wokpanna i de flesta hushåll, frågan är bara hur ofta de får komma upp på spisen. Idag kan man köpa wokpannor i alla olika prisklasser, från 199kr och uppåt beroende på kvalitet. Wokpannan kan gå till historien som den mest svårinslagna julklappen hittills och det var många julklappsköpare som slet sina hår i stugorna 1990.

 

1997

– Det elektroniska husdjuret TamagotchiFoto: Aftonbladet

Mitten av 90-talet var det elektroniska husdjuret, mest förknippat med den Japanska leksaken Tamagotchi, alla lärares värsta mardröm då det pep överallt i klassrum runt om i Sverige. En lärare i Australien blev så störd att han lyckades förbjuda leksaken i klassrummen. Men succén var ett faktum och Tamagotchin blev så populär att den även fick en låt uppkallad efter sig av one hit wonder-gruppen Daze. Man skulle mata, leka och diciplinera det lilla djuret på LCD-skärmen, om man följde spelet så utvecklades Tamagotchin, om inte så kunde det resultera i att det lilla djuret dog. Idag är Tamagotchin ett roligt samlarobjekt för många 90-talister. Det är dock inte särskilt svår att få tag på, man kan nämligen klubba hem dem för 10 kronor styck på Ebay.

 

2009

– SpikmattanFoto: Aftonbladet

Spikmattan är från början mest känd som något fakirer använder sig av som ”magi” när de lägger sig på spikarna utan att skadas.I själva verket är det inget magiskt med det – vikten fördelas relativt jämnt över spikarna och därför gör det inte ont alls. I och med att ”wellness” blev ett vedertaget koncept i mitten av 00-talet och svenskarna fascination vid träning, hälsa och mindfullness exploderade blev även den moderna spikmattan ett självklart inslag. Idag finns spikmattan i var och vartannat hem och det är inte särskilt svåra att få tag på eller särskilt dyra. Man kan kamma hem spikmatta för en hundring på de flesta hälsokost-och sportaffärer.

 

2013

– RåsaftcentrifugenFoto: Aftonbladet

En fortsättning på wellnesstrenden var att man skulle pressa sin egen juice och var medveten om vad man stoppar i sig. De flesta frukter, grönsaker och bär går att trycka ned i råsaftcentrifugen. Apparaten river frukten eller bäret i minimala bitar med hjälp av roterande knivar, och slungar sedan ut det rivna ämnet mot sidorna av en centrifug. Genom små hål i centrifugväggen slungas sedan saften ut och ner i en behållare. 2013 var det många råsaftcentrifugen som låg under julgranarna i Sverige. Även om deras populäritet minskat lite sedan dess så är det fortfarande en populär maskin i svenska kök. Idag kan man köpa en råsaftcentrifug från 300 kronor och uppåt på de flesta hemelektronikkedjorna.