My home / Inspiration / Trend / Kök – här...

Kök – här är vårens trender & nyheter 2016

Planerar du för ett nytt kök? My Homes trendspanare Hildur Blad guidar dig bland vårens nyheter och kökstrender 2016.

Av: Hildur Blad

För många är köket ett av de viktigaste rummen i hemmet och därför ett rum som man är villig att lägga mer tid och pengar på för att få det precis som man vill. Trots att en köksrenovering kan räknas in under de mer långsiktiga investeringarna är inte köken och dess utformning undantagna trender. Så, vad är det för nyheter och kökstrender vi kan se våren 2016? Häng med på vår trendspaning!

 

 

Vitt fortfarande i topp

Precis som när det gäller annan inredning löper hela tiden flera stilar och trender parallellt. Men de vita köken ligger fortfarande högst i topp, ofta kombinerat med en bänkskiva i grått eller svart.

 

 

 

Köksluckan – en klassiker

Luckan är antingen slät eller med en klassisk spegel, som aldrig blir omodern.

 

 

Fler vågar färg

Våren 2016 är det fler och fler som vågar välja kök i färg, vanligtvis i grått, ljusa pasteller med fördel gröna toner eller mörkt blå.

 

 

Trä är tillbaka i köket

Kök i trä ser vi mer av och man blandar trä med täckfärgsmålat.

 

 

 

Köket blir ett personligt rum

Vi experimenterar med handtag, knoppar, öppen- och sluten förvaring för att köket ska kännas mer som ett rum. Många kökstillverkare erbjuder nu dekorskåp, benstativ och smarta tillbehör allt för att öka rumskänslan och för att kunna ge möjlighet till att skapa något personligt. Idag köper vi inte längre färdiga lösningar utan tilltalas av att hitta godbitar på flera ställen. Många lägger mycket tid på att hitta de rätta detaljerna för att skapa det personliga köket.

 

 

 

 

Hållbarhet – i produktion och val

Hållbart är ett viktigt begrepp som är mer aktuellt än någonsin, både avseende materialval, design och produktion. Nu tar köksföretagen detta på allvar.
– Hållbar design är kärnan i vår produktutveckling eftersom det är viktigt för oss att göra produkter som du kan använda och trivas med länge. När vi skapar nya kök tänker vi det personliga köket, genom form, funktion och hållbarhet. Oavsett vilken stil som speglas är det viktigt att rummets karaktär utnyttjas, med smart förvaring och genomtänkta detaljer, säger Marianne Färlin, marknadschef på Vedum Kök.
Hållbar design innebär alltså många saker, varav en aspekt är att hitta sin egen stil, att inte bara falla för trender och göra som alla andra gör bara för att det är så man gör just nu. Att hitta sin egen inredningsstil borgar för medvetna val och att minska på slit och släng.

 

 

Stort fokus på insidan – lådor och skåp

De senaste åren har det lanserats många smarta lösningar för våra skåp och lådor. Det syns inte, men det märks definitivt när det inte fungerar. Numera finns ett stort utbud av tillbehör att välja bland för att våra kök ska kunna fylla våra behov nu och många år framöver allteftersom behoven ändras. Fundera över hur ni använder ert kök och utrusta skåp och lådor utifrån detta för att maxa funktionen och öka känslan av vardagslyx.

 

LÄS MER: Inredaren – 10 smarta tips när du planerar ett kök