My home / Inspiration / Trend / Kolla in Ikeas...

Kolla in Ikeas vårnyheter 2016!

Kollektioner som andas tradition, genuina material och hantverk. Tjuvkika på Ikeas vårnyheter 2016.


Det är i februari som möbeljätten presenterar en rad nyheter, alla starkt präglade av den fortsatta trenden med genuina material, tradition, hållbarhet, hantverk och klassiska uttryck. 
Ett exempel är köksfronterna ”Torhamn” av massivt trä och askfaner som ska ge köket en varm, rustik känsla och är designad av Mikael Axelsson. 
– Jag inspirerades av shakerstilen som kombinerar funktion med enkel, ärlig design och hantverkskunskap. Jag använde massivt trä i dörrarnas ram och askfanér i fyllningen, och förstärkte uttrycket med smidda handtag, säger han i pressmaterialet. 
Miljötänket går igen i produktionen. Hela askstammen används i tillverkningen, både det mörkare kärnvirket i mitten och den yttre ljusare splintveden, vilket gör att man undviker spill och miljöpåverkan från produktionen.

 

Ikea 20163
”Torhamn”.Foto:Ikea.
Ikea 20162
”Torhamn”.Foto:Ikea.

 

Bland nyheterna märks också ”Vardagen”, en ny serie kökstillbehör i traditionell stil. Syftet är att göra en kollektion produkter tillverkade i genuina material som linne, glas och metall. Tåliga kökstillbehör i en klassisk stil som kan leva länge. Serien är tänkt att släppas i flera steg och det första handlar kökstextilier, glasburkar, karaffer och köksknivar.  
Pia Amsell och Barbro Berlin ligger bakom kollektions knivar. 
– Vi designade ”Vardagen” knivar med inspiration från rejäla gammeldags knivar med en robust och tidlös känsla. Eftersom matlagning är ett hantverk ville vi ge knivarna ärliga och enkla linjer som ger bra grepp och gör dem enkla att hantera. Tack vare knivarnas design fungerar de bra tillsammans med andra köksredskap och kan användas i många år.

 

Ikea 20168
”Vardagen”Foto:Ikea.
Ikea 20167
”Vardagen”Foto:Ikea.
Ikea 20169
”Vardagen”.Foto:Ikea.

 

En annan nyhet är det rejäla arbetsbordet ”Rimfrosa” som är av rostfritt stål och bambu, ett enligt Ikea förnyelsebart material med naturlig styrka. 

Ikea 20164
”Rimfrosa”.Foto:Ikea.

 

Ikea fyller också på med bland annat peidestalen ”Satsumas” och sängen ”Gjöra” i stilren skandinavisk design.

Ikea 20161
”Satsumas” .Foto:Ikea.
Ikea 20160
”Gjöra” .Foto:Ikea.

 

Nya ”Karmsund” innehåller mångfunktionella speglar i olika storlekar, alla fristående och med förvaringsfunktion.

Ikea 20166
”Karmsund”.Foto:Ikea.
Ikea 20165
”Karmsund”.Foto:Ikea.

 

LÄS MER: Här är vårens trendköp 2016 – under 500 kr