My home / Inspiration / Trend / Kolla in kändisprylarna...

Kolla in kändisprylarna som sålts på auktion

Vad sägs om att ha J.K. Rowlings stol i vardagsrummet eller kanske Ingmar Bergmans papperskorg intill ditt skrivbord? Att köpa saker som en gång tillhört en kändis har blivit allt mer populärt.

AV: Helén Bjurberg

Vår fascination för kändisar tycks bara öka, men nu vill vi inte bara inspireras av deras stilar utan också äga deras saker. 

Pontus Silfverstolpe
Pontus Silfverstolpe.

– Det enkla svaret på varför är för att vi älskar kändisar och vill att deras stjärnstatus ska stänka över lite på oss själva, säger Pontus Silfverstolpe, antikproffs och grundare till auktionssajten Barnebys. Men han menar också att kändisföremål lockar eftersom proveniensen bidrar till att säkerställa föremålens äkthet i en tid när det görs mycket kopior.

För My Home har Pontus Silfverstolpe listat några av de spännande kändisprylar som gått under klubban de senaste åren.

 

1.

Säkert har du sett omslaget till Beatles ikoniska album ”Sergeant Pepper’s Lonley Hearts Clubs Band”. Har du då också tänkt på den lilla trädgårdstomten som står till höger om George Harrisons ben på bilden? Tomten, som skapades enbart för att vara modell på omslaget, signerades av alla bandmedlemmar och gavs bort till en assistent efter fotograferingen i mars 1967. I april i år auktionerades den ut på Heritage Auctions. Prislappen som hamnade på 400000 kronor ökade nog inte chanserna för den lilla trädgårdsnissen att någonsin få se en trädgård.

 

2.

Minns du pianot i filmen ”Casablanca” med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i huvudrollerna? Det som karaktären Sam satt på restaurangen Rick’s Café och spelade klassikern As time goes by på. I november förra året auktionerades instrumentet ut på Bonhams auktionshus i New York tillsammans med andra objekt från den kända filmen, och klubbades där för sanslösa 2,9 miljoner dollar, motsvarande nästan 25 miljoner kronor! Undrar om någon någonsin vågar spela på de tangenterna igen.

 

3.

Den matsalsstol som författarinnan J.K. Rowling ska ha suttit i när hon skrev de första böckerna om Harry Potter hemma i lägenheten i skotska Edinburgh såldes år 2009 på nätauktionssajten Ebay. Stolen var signerad av författarinnan och såldes ihop med en lapp där det stod att hennes nostalgiska sida skulle komma att sörja stolen, dock inte hennes rygg. Trist för vinnaren, som betalade 200000 kronor, att den var så obekväm.

 

 

4.

När skådespelerskan Elisabeth Taylors tillhörigheter auktionerades ut på Christies i London efter hennes död väckte den osignerad Vincent Van Gogh-målningen ”Vue de l’Asile et de la Chapelle de Saint-Rémy” särskilt stort intresse. Målningen, som ska ha hängt i skådespelerskans hem i Kalifornien sedan 60-talet, och även varit föremål för rättsligt prövning eftersom den misstänks ha stulits från sin ursprungliga ägare av nazister under andra världskriget, såldes för nära 110 miljoner kronor. Att jämföra med den dryga miljon som Taylor en gång själv betalade.

 

5.

En affisch från The Rolling Stones konsert på Olympiastadium i Paris 1965 auktionerades ut på Sothebys rock’n roll-auktion i juni 2014. Förhoppningsvis var det ett riktigt Stones-fan som ropade hem den sällsynta postern för 4688 dollar, motsvarande cirka 40000 svenska kronor. 

 

6.

Charlie Chaplins karaktäristiska hatt och käpp var några av de spännande föremål som fanns bland objekten på Bonhamns minnesauktion från nöjesbranschen i Los Angeles i november 2012. Hatten och käppen som varit en gåva från Chaplin till vaxskulptrisen Kathrine Stubergh Keller efter att hon gjort en byst av honom år 1936 såldes för imponerande 530000 kronor. 

 

7. 

När Ingmar Bergmans tillhörigheter skulle auktioneras ut på Bukowskis 2009 var det från början inte tänkt att hans papperskorg i flätad rotting skulle bli ett av objekten, men eftersom så många visade intresse för den efter att ha skymtat den på interiörbilder från Bergmans hem lades den till slut till. Ett riktigt smart drag, med tanke på att prislappen landade på 11000 kronor.

 

8.

Går det att sälja gammal tårta på auktion? Ja, i alla fall om den kommer från ett kungligt kalas. På Julien’s auctions i Kalifornien såldes 2013 en liten bit av prins Williams och Kate Middletons bröllopstårta från april 2011. Tårtbiten, med en fyllning av russin, valnötter, körsbär, citron, apelsin och fransk konjak, låg i en ask märkt ”William & Catherine 29 April 2011” och såldes tillsammans med ett inbjudningskort till bröllopet för 30000 svenska kronor.

 

9. 

Ett brev, egenhändigt skrivet och signerat av författaren August Strindberg auktionerades ut på Bukowskis år 2009. Brevet ingick i auktionen med Ingmar Bergmans tillhörigheter och vinnaren ansåg att de fjorton raderna, daterade i december 1910 och ställda till häradshövdingen Robert Nordin var värda hela 60000 kronor.

 

10.

En gitarr som tillhört John Lennon och varit på villovägar sedan 60-talet har sålts på Julien’s auctions i Los Angeles. Gibsongitarren köpte Lennon i hemstaden Liverpool 1962 och ska ha varit det instrument han använde för att komponera låtarna ”She loves you” och ”All my loving på”. Den kan även ses i musikvideorna till hitsen ”This boy” och ”I want to hold your hand ”från 1963. Efter en spelning i London julen 1963 tappade dock Lennon bort gitarren och inte förrän drygt femtio år senare har den alltså återfunnits i en andrahandsbutik och sålts på auktion för hisnande 20 miljoner kronor.

 

 

 

Här är kändisföremålen som förblivit osålda:
  • Pianot som ackompanjerat många av ABBA:s odödliga hits, såsom ”Waterloo”, ”Mamma Mia” och ”Dancing queen” auktionerades ut på Sotheby’s pop & rockauktion i augusti i år (2015) med ett utropspris på tio miljoner kronor. Med pianot följde också ett certifikat signerat Benny Andersson själv, som intygade pianots äkthet. Trots detta förblev pianot osålt.

 

  • Elvis Presleys två privatjets från 1975 auktionerades ut på Julien’s auctions i Los Angeles 2014. De två flygplanen Lisa Marie och Hound Dog II som är inredda av rockkungen himself i tidsenlig, luxuös stil, varav ett med sovrum, konferensdel och underhållningssystem hade ett utropspris på 75 miljoner. Men intresset var så svalt för de två icke längre flygdugliga planen att de i stället får stå kvar på Graceland.

 

LÄS MER: Så bor Claes från Antikrunda – kika in!