My home / Inspiration / Trend / Mannen som kläckte...

Mannen som kläckte Ägget

Arne Jacobsen är fadern till några av våra allra mest älskade stolar – men har du koll på vilka?

Av: Helén Bjurberg Foto: Fritz Hansen

Arne Jacobsen är en av Danmarks mest kända formgivare och arkitekter och en av de stora företrädarna för funktionalismen. Han blev världskänd för sin moderna, funktionella och lekfulla design. Fåtöljen ”Ägget” formgav Jacobsen 1958 till SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Den var en del av det prestigefyllda uppdrag Jacobsen fått att formge allt från själva hotellbyggnaden till all inredning i den. Flera av de möbler Jacobsen gjorde under det projektet, såsom AJ-lampan och Svanen, har blivit designklassiker.

Med inspiration från en traditionell öronlappsfåtölj ritade Jacobsen den spännande fåtöljen till lobbyn på hotellet. Tanken var att användaren tack vare de höga och välvda sidorna skulle uppleva ett viss mått av avskildhet i den. Extra funktionell blev den med 360 graders snurrfunktion och möjlighet att med hjälp av en spak under luta den till önskvärt läge. Till fåtöljen gjorde han även en matchande fotpall. Fåtöljen är gjord av glasfiber som är täckt med skumgummi. Egentligen gillade inte Jacobsen alls plast, men när han blev introducerad för den nya tekniken med glas-fiberskum insåg han att detta var vad som krävdes för att skapa den form han ville ha på fåtöljen.

Nya Äggetfåtöljer går att köpa på Fritz Hanzen från cirka 50000 kronor och uppåt beroende på klädsel. På auktion går den att hitta från cirka 15000 kronor, men i de lägre prisnivåerna är skicket förstås ofta inte det bästa. Och renovering kostar. Fotpallen kan du få begagnad för runt 4000. Ägget är flitigt kopierad så passa dig så att du inte blir lurad. Originalet är 110 centimeter hög och har bara en kantsöm. De tidiga exemplaren saknar sittdyna och Fritz Hansens etikett.

Arne Jacobsen Ägget
En nyproducerad Äggetfåtölj går på cirka 50000 kronor. 
Arne Jacobsen Sjuan
Stolen Sjuan har släppts i massvis av färger sedan den skapades 1955.
Arne Jacobsen Svanen
Svanen producerades första gången 1958.