My home / Inspiration / Trend / Monica Förster: ”Uppväxten...

Monica Förster: ”Uppväxten har påverkat min design”

Designern Monica Förster gillar att korsbefrukta discipliner. Nu gör hon väskor med möbelteknik.

AV: Jessika Devert Foto: Camilla Lindqvist

Du är född i norra Sverige – påverkar det din design och i så fall hur?
– Jag tror absolut att min uppväxt påverkat min design. Naturen i Norrland på vintern blir ganska minimalistisk. Vi hade mycket snö och ofta väldigt kallt men formerna i landskapet är mjuka och inbäddade i snön.

Berätta om ditt årliga lustprojekt och vad det ger dig.
– Liksom Palmgrens, som jag gjort väskor med, finns det många företag i Sverige som har en väldigt intressant historia som vi skulle kunna vidareutveckla och jobba med på ett liknande sätt som vi gjorde med väskkollektionen.

Varför väskor?
– Jag tycker det är viktigt att ibland göra projekt som inte är beställningsjobb och som är initierade från studion. Palmgrens är ett företag med en väldigt fin hantverkshistoria och jag tycker mycket om att det finns ett långsiktigt tänk i kollektionerna, vilket innebär att de inte ger ut nya saker hela tiden utan i stället gör mindre förändringar i till exempel färg. Vi tyckte det skulle vara intressant att jobba med en väska, men att plocka in metoder vi lärt oss genom att arbeta med möbler. Jag tycker om att korsbefrukta olika fält och därigenom skapa något nytt. I väskkollektionen plockade vi in klädda knappar som i möbelvärlden används för att fästa olika ytor.

 

 

Det här är Monica Förster:

Ålder: 49. Bakgrund: Född i Stockholm, uppväxt i Dorotea i södra Lappland. Bor: Södermalm. Familj: Sonen Bruno, 10, Staffan Hellstrand, artist, fyra bonusbarn samt ett bonusbarnbarn. Fritidsintressen: ”Mitt jobb och min fritid flyter ofta ihop men jag tycker mycket om att vara med min familj och mina vänner.” Favoritdesigner: ”Jag har aldrig haft någon idol och inte heller någon favoritdesigner. Jag kan se upp till människor som är nyskapande i olika fält för att ge ett exempel Maria Montessori som skapade en helt ny pedagogik.

 

 

03s07-vaskor2-68
Samlingen ”Stitches och buttons” är en serie väskor i vegetabiliskt garvat läder som består av tre modeller, vardera i två färgkombinationer.

 

 

Monica Förster har också skapat:

03s07-soffa-856
”Mimic”, som är en soffa kombinerad av så få delar som möjligt, men som fortfarande ger möjligheter att anpassa sig till olika miljöer. Det är en lek med färger och detaljer. Målet har varit att skapa en mjuk rörelse genom att arbeta med olika kuddar.
03s07-skalar-151
Vasen ”Bird” har en skulptural form och är tänkt att fungera som en låg vas samt en skulptur för bordet. Den låga känslan hos vasen gör det lättare att se personen bredvid dig och föra en konversation över bordet.
03s07-skalar-38
Babushkalådorna är tre små snurrade, handgjorda burkar av aluminium, som kan sättas samman till en enhet, en hybrid av klassiska ryska babushkadockor och svenskt hantverk. En detalj med plissétekniken från Chesterfieldsoffan förstorades och gjordes till sittpuff. ”Esedra” är en blandning av svensk skicklighet, elegans och kunskap om möbelhantverk av det italienska företaget Poltrona Frau.