My home / Inspiration / Trend / Nordens natur inspirerar...

Nordens natur inspirerar höstens Formex-mässa

Nu öppnar inredningsmässan Formex. Temat denna gång är ”Nordic essence” – hållbarhet, närodlat och omtanke om miljön går som en röd tråd genom hela mässan.

Nu slår Formex – den största inredningsmässan för nordisk design – upp portarna igen. Under fyra dagar samlas 23 000 nationella besökare och över 800 medierepresentanter för branschmässan för att fånga upp nyheter, trender och detaljer som kommer att synas hösten 2015. Och i branschen har intresset varit större än någonsin den här gången – höstens Formex slår rekord med 900 utställare.

Temat denna gång är ”Nordic essence”, där inspirationen kommer från vår natur och omgivning i Norden. Samtidigt märks det allt tydligare ekotänket som bland annat genomsyrar Ikeas nya katalog. Ledorden för Formex hösttema är ”gräv där du står”, naturlighet, hållbarhet och omsorg om detaljerna.

– Årets tema bygger på det tema som vi hade i våras. Det är mycket inspiration från naturen och vi går tillbaka till våra rötter. Hemodling och stadsodling bli allt mer populärt. Färgskalan kommer mycket från skogen, de grå färgtonerna i skärgården och det slitna faluröda. Det är mycket essensen av det nordiska, säger Christina Olsson, projektchef för Formex, och fortsätter:

– Man ser en allt tydligare trend i inredningen av såväl kontor och offentliga miljöer som privata hem att inredningsdetaljerna får allt större betydelse och att de små objekten kommer i fokus. Helheten är viktig. Ett exempel på det är att några av Sveriges främsta arkitekter och formgivare i allt större omfattning tar steget från fasader och möbler till de små objekten.

IMG_3039
Designern Jan Rundgren.

När det kommer till material handlar hösten och Nordic essence-temat om traditionella material som näver och kork som används i nya sammanhang. Mjuka och varma material som långhåriga skinn och textilier kombineras med trärena ytor, tegel, sten och skiffer.

– Jag har försökt tänka ganska nordiskt och ganska nedtonat, berättar designern Jan Rundgren som har skapat utställningen kring trendrestaurangen.

– Det är mycket trä, mycket ljusa färger, gröna toner och mycket svenska varumärken. Och så har jag blandat både stora och små märken så att man ska få hela vidden. Utställningen ska vara lättillgänglig för besökarna, säger han. 

LÄS MER: Stort bildextra från mässan här

Nytt för i är i år är att Formex i samarbete med Stefan Nilsson öppnar en tillfällig butik på mässan. Här kan du för första gången köpa hem några av de favoritprylar du hittar direkt på plats.

– Det här blir ett tvärsnitt av vad som finns på mässan och vi kommer att ha runt 300 produkter i butiken, säger Stefan Nilsson. Formex arrangeras två gånger per år och höstens mässa pågår i Stockholmsmässan i Älvsjö den 19-22 augusti 2015.   Kolla in trendexperten Stefan Nilssons fem favoritprylar ur shoppen här

 

Formex hösten 2015032
Vinrött möter smutsiga pasteller och grått hos Broste Copenhagen. Snyggt!

 

Formex hösten 2015025
Sköna gröna toner och vackra material hos Linum – en av redaktionens favoriter.
Formex hösten 2015030
Vackert trä, metaller glas och smutsiga pasteller som mört mörkare färger – så ser hösten ut hos House Doctor.
Formex hösten 2015023
I entréhallen syntes en stor katt, The House Cat, som är byggd av saker från hela mässan och skapad av arkitektgruppen Codesign.

 

Formex hösten 2015006
Designern Marie-Louise Hellgren har skapat vackra ting av återvunna material – som den här pallen som är gjord av överbliven airbag-väv.
Formex hösten 2015003
Ragnheidur Ösp Sigurdardottir från Island tävlar om priset som årets designer i Formex Nova 2015 med sina flätade kuddar…
Formex hösten 2015002
… liksom Erik Olovsson och Kuyhyung Cho från Sverige …

 

Formex hösten 2015001
… och Masayoshi Oya med sitt snygga fat.
Formex hösten 2015019
Nytt för i år är en popup-shop där man för första gången någonsin kan köpa utvalda saker från mässan och ta med hem. Här kuddar och kökshanddukar från Sabina Wroblewski Gustrins kollektion ”Wanderlust”.
Formex hösten 2015014
Designern Jan Rundgren har skapat utställningen kring årets trendrestaurang, där vi såg mycket naturmaterial och färger som grått, blått och grönt.
Formex hösten 2015013
Detaljer från trendrestaurangen.
Formex hösten 2015010
Snyggt målat bord – en bra idé att plocka med sig hem!

 

Emma Fällman Studio visade fina prints i Young Designers-delen.

 

Formex hösten 2015017
Fina mönster från växtriket från Susanneform.

 

Formex hösten 2015005
En spännande avdelning på mässan är Design Sutdents Selected, där utvalda studenter får visa upp sina verk. Här en kaffebryggare av Christoffer Ohlander.

 

Formex hösten 2015009
Gröna toner och snygga illustrationer hos Ylva Skarp.

 

Söta nyheter från Skultuna.
Söta nyheter från Skultuna.

 

Porslin i pastell hos Kähler.
Porslin i pastell hos Kähler.

 

Formex hösten 2015031
Vackra stilleben hos Broste Copenhagen.

 

Formex hösten 2015007
Söta små vaser i glas hos Scandinavianform.

 

Formex hösten 2015006
Rara burkar i betong med detaljer av näver och läder från Anna Christians.

   

  LÄS MER: DU har väl inte missat vår shop, med över 80000 inredningsprodukter? Kolla in här!