My home / Inspiration / Trend / Nu kan du...
Foto: Fredric Boukari/Thomas Carlgren.

Nu kan du bli nästa ägare till mytomspunna Häringe Slott

Sveriges första utomhuspool, ryska kanoner från 1600-talet och fängelsehåla. Underjordisk gång, spöken och antika väggmålningar. Häringe Slott har allt.
Nu kan sålla dig till Gustav Vasa, Magnus Ladulås och Jenny Ljungberg – och bli nästa ägare. 

Det fascinerande Häringe Slott ligger 25 minuter från Stockholm, i Västerhaninge vid vattnet i Stockholms södra skärgård. Slottet har en imponerande och unikt dokumenterad historia, ända från Viking Sote som bodde här på halvön redan på 1000-talet. Själva slottet lät fältmarskalken, riksrådet och general­guvernören Gustaf Horn bygga på 1650-talet, efter en landgåva från kung Gustav II Adolf.

Och med en rad mer eller mindre excentriska ägare har flera satt sin speciella prägel under åren. Inte sällan extravaganser med enorma investeringar bakom sig. Här finns till exempel vad som troligen är Sveriges allra första utomhuspool, byggd av industrimannen Torsten Kreuger som tog över slottet 1929. Då fanns också en tillhörande rutschkana från badrummet på andra våningen. Under slottet går en underjordisk gång som Krueger också lät bygga, från Sjöflygeln för att damerna skulle slippa smutsa ned sina eleganta klänningar eller förstöra sina håruppsättningar före middagarna på slottet. 

LÄS MER: Kolla in minislottet – med ett 18 meter högt torn

Här finns också badrumstak klädda i bladguld, bowlingbana från 30-talet, antika väggpaneler hitsmugglade från drottning Marys slott i Skottland och en takmålning som legat gömd i 200 år (för att skyddas från de härjande ryssarna under nordiska kriget i början av 1700-talet). Givetvis finns också en fängelsehåla som förr användes som tillfälligt förvar för de skurkar som tagits för något brott på slottets ägor. Bredvid fängelsehålan ligger slottets vinkällare. På sin hemsida skriver Häringe Slott att Electroluxgrundaren Axel Wenner Gren köpte slottet från Torsten Kreuger, som då satt i fängelse och därför nödgades acceptera ett veritabelt skambud. Då ingick en imponerande vinsamling i köpet och vinkällaren kallades därför i umgängeskretsen för den Gyldene Freden. Värdet på samlingen skulle nämligen ha räckt för att köpa den anrika krogen i Gamla Stan.

I slottsparken finns statyer från Peru och Irland och de nordiska gudarna avbilade i sandsten. Och vid entrén står två ryska kanoner från 1600-talets slut.

Gästerna till slottet under åren är minst lika imponerande, bland andra Greta Garbo, Josephine Baker och Zarah Leander har besökt Häringe. Men hit har också en del mer eller mindre objudna gäster varit på besök. Spökhistorierna kring Häringe Slott är sedan länge omtalade och många. Bland annat sägs en 400 år gammal munk sitta i det Övre Gotiska rummet och på sin hemsida skriver slottet om hur det sitter två spöken i matsalen. ”De brukade föra ett förskräckligt liv och bråkade med både gäster och personal. Vi tog hjälp av ett medium för att råda bot på problemet. Hon gav oss rådet att sätta upp en kristall i fönstret, en spegel på väggen och ett porträtt på någon som vi respekterar.”

Jenny Ljungberg
Jenny Ljungberg, ägare till Häringe Slott.

De senaste 40 åren har det varit hotell- och konferensverksamhet på Häringe Slott och sedan 1999 har det ägts av hotellentreprenören Jenny Ljungberg. Hon fick det av sin pappa Åke Ljungberg, som i sin tur är son till Tage Ljungberg som grundade och byggde upp det fastighetsimperium som i dag heter Atrium Ljungberg. 
Jenny Ljungberg driver Häringe som en exklusiv anläggning inom hotell, konferens och restaurang. Nu ska hon satsa på sitt liv i USA där hon också äger och driver hotellet The Maidstone i Hamptons. 
Och priset då? På förfrågan. 

 


Haringe slott1Foto: Fredric Boukari/Thomas Carlgren.

 

Haringe slott1 (1)Foto: Fredric Boukari/Thomas Carlgren.

Haringe slott8Foto: Fredric Boukari/Thomas Carlgren.

Haringe slott9Foto: Fredric Boukari/Thomas Carlgren.

Haringe slott0Foto: Fredric Boukari/Thomas Carlgren.

Haringe slott3Foto: Fredric Boukari/Thomas Carlgren.

Haringe slott4Foto: Fredric Boukari/Thomas Carlgren.

Haringe slott5Foto: Fredric Boukari/Thomas Carlgren.

Haringe slott6Foto: Fredric Boukari/Thomas Carlgren.

 LÄS MER: Radhuset i Sundsvall som inte liknar någonting annat 

Du hittar mer information om Häringe Slott hos mäklaren Skeppsholmen Sotheby’s