My home / Inspiration / Trend / Nu kan du...

Nu kan du köpa attefallslya – för två miljoner

Skulle du vilja betala två miljoner kronor för att bo i ett attefallshus?
Det kan snart bli verklighet i Bromma. 

Sedan förra är det tillåtet att förutom friggebodar uppföra ett så kallat attefallshus på max 25 kvadratmeter utan bygglov.
Nu hittar minihusen ut på den glödheta bostadsmarknaden i Stockholm, som bostadsrätter. På en tomt i Bromma har byggmästaren Kenta Sjögren i stället för det tidigare 20-talshuset byggt två parhus och två attefallshus som nu säljs som sex separata objekt.
– Har man en byggrätt som tillåter parhus så kan man sätta dit attefallshus och få tre bostäder och det är minsta antal för att bilda en bostadsrättsförening. Det är bra bostadspolitik att utnyttja ytorna, säger Kenta Sjögren till P4 Stockholm. 

Attefallshus som bostadsrätter är nytt bostadsmarknaden i Stockholm. Tidigare finns det exempel från Huddinge i våras och Kenta Sjögrens objekt blir de första i Bromma. Samtidigt väcker det redan reaktioner hos grannarna, berättar han i inslaget.
– Alla vill ju att det ska byggas bostäder, men inte gärna nära dem. Det är klart att grannarna hellre hade sett två villor här. Men det handlar om utveckling som i alla samhällen. Jag tycker att det mår bra av att det kommer sex familjer till ett sånt här område istället för två. Men jag är exploatör. Jag gör det för att tjäna pengar och jobb.

Att bo permanent i ett attefallshus är tillåtet men att sälja attefallshus som bostadsrätter är nytt på bostadsmarknaden i Stockholm. Minihusen vid Bromma kyrka beräknas enligt Kenta landa på två miljoner styck. Då är de på drygt 21 kvadratmeter och har ett loft som ger en totalyta på 34 kvadrat. Och att bygga de här husen som små villor i bostadsrättsföreningar tror han kan komma att bli vanligt i framtiden.
– Det är tävling i dag bland fastighetsutvecklare att vara fiffigast på att utnyttja byggrätterna, säger Kenta Sjögren och får medhåll av Ola Månsson, vd för branschorganisationen Sveriges byggindustrier.
 – Jag tror att det kan bli främst i områden som är tätbebyggda, som Stockholm, Göteborg, Malmö och även Uppsala, säger han till P4 Stockholm. 

LÄS MER: Guide till 15 fina minihus

Kolla in fem attefallshus som maxar ytan med loft
Dreams & Coffee25 kvm - Attefallshus - New England - Modernt 4
Dreams & Coffee25 kvm - Attefallshus - New England - Modernt 2
Attefallshus med loft från arkitektfirman Dreams & Coffee. För 5900 kronor kan du köpa komplett arkitekt- och konstruktionsritningar för detta hus i New England-stil.

 

Atterfall-24-TorpLoft_View03_1-2
Atterfall_24_Loft_exterior2
Attefallshus från Sorselestugan. Lofthus på 24 kvadrat plus 9 i loftet.
Attefallhuset modern loft 1
Attefallshus-Modern-loft-1
Attefall Modern Loft 1 kostar nyckelfärdigt 400000 kronor. Då har det badrum, golvvärme och parkettgolv i hela huset.

 

Sommarnöjen Tidlös & hög ℅ 25
Sommarnöjen Tidlös & Hög c/o 25. Fyra meters takhöjd med plats för sängar och förvaring på loftet. Från 379000 kronor.

 

 

Familjehus 1
Familjehus 2
Familjehus 1 kostar 389800 kronor och har två rum, 20,5 kvadrat med ytterligare 7 på loftet.