My home / Inspiration / Trend / Nu kan du...
Nu behöver du inte hålla koll på nyckeln längre! Ny teknik gör att du kan låsa dörren med mobiltelefonen.

Nu kan du låsa dörren med mobilen

Glömt att låsa dörren hemma? Inga problem.
Nu finns dörrlås som du kan styra på avstånd – med en app i mobilen.

Av: Carolina Chreisti Eriksson Foto: Anna Tärnhuvud

Vi har tidigare skrivit om hur man kan styra belysningen eller hemlarmet med mobilen. För första gången finns nu också en lösning som låter vanliga lägenhets- och husägare fjärrstyra själva låset till sitt hem: det digitala låset Yale Doorman och fjärrstyrningslösningen
Smartlock Box, utvecklade av låsföre­taget Assa Abloy i samarbete med Verisure Securitas. Företagen har arbetat i två år för att göra lösningen så säker som möjligt. Och visst är det lätt att se fördelarna med att ha full koll på dörr­låset hemma, oavsett var man själv är.

Är du till exempel osäker på om du låste ytterdörren innan du lade dig? Dubbelkolla genom en snabb titt på telefonen. Om du glömt låsa kan du göra det med din mobil från sängen. Du kan också öpp­na ytterdörren till ditt hus på distans, till exempel för dina barn eller för hantverkare, bud, barn­vakter, eller gäster som behöver komma in när du är borta.
Med Assa Abloys lösning kan du också ge tillfälliga besökare en tillfällig kod till låset via en app i din mobil. Efter ett dygn slutar koden att gälla och du behöver inte oroa dig för ”nycklar på vift”. Den låter dig också hålla koll på vilka som öppnar och stänger hemma, genom att du kan få en lista över vilka som har besökt bostaden och vid vilken tidpunkt.

Fler efterföljare lär komma. Men i tider av dataintrång och övervakningsskandaler kan man ju inte låta bli att undra – är det säkert att satsa på en sådan här lösning? Även om kommunikationen mellan lås, app och nätverket hemma är krypterad finns ju alltid en risk att någon kommer över din ”nyckel” – alltså mobilen. En mobiltelefon som används  i ett öppet trådlöst nätverk kan exempelvis bli kapad.

Håkan Hedblad, Svenska stöldskyddsföreningen.Håkan Hedblad, Svenska stöldskyddsföreningen.

– Tänk därför på att du kanske inte ska sitta i ett öppet nätverk, som på ett kafé, och hantera din lås-app. Ett öppet nätverk är just öppet, även om det såklart går att spekulera i hur stor risken är för att någon skulle ta sig in i just din telefon där och då, säger Håkan Hedblad, ansvarig för normer & regler på Svenska stöldskyddsföreningen.
Johan Jarl, säkerhetsexpert på IT-säkerhetsföretaget F-secure, ser dock inte regelrätt hackning som det största hotet – utan att man helt enkelt är oförsiktig med mobilen, precis som man kan vara med en vanlig nyckel.
– Det största problemet jag ser är om man inte har aktiverat lösenord eller pinkod på telefonen och någon kommer åt appen om telefonen blir stulen eller om man tappar den, säger han.

Det allra viktigaste är enligt honom att Svenska stöldskyddsföreningen har godkänt låset. Problemet där är bara att utvecklingen gått så fort att det inte finns några säkerhetskrav att leva upp till än – det finns därför inga fjärrstyrda lås som är godkända. SSF arbetar dock med att få med den nya typen av lås framöver.
– Den typ av digitalt lås som Yale Doorman är kommer att kunna certi­fieras och därmed rekommenderas av oss under 2014. De kommer då att ingå
i benämningen ”Godkänd låsenhet”. Det gäller dock inte fjärrstyrning av låsen. Så hela paket i sig kommer alltså inte att kunna certifieras under 2014, säger Lotta Mauritzon på SSF.

I Verisures fjärrstyrningsapp kan du låsa eller låsa upp dörren, och mycket mer. Foto: BIRGITTA FORSBERG
LIGHTYEARPHOTO.COMI Verisures fjärrstyrningsapp kan du låsa eller låsa upp dörren, och mycket mer. Foto: BIRGITTA FORSBERG LIGHTYEARPHOTO.COM

Med andra ord: den som vill ha en ”godkänd”-märkning även av säkerheten på fjärrstyrda lås kommer att få vänta ett tag till. Dan Hovang, teknisk chef på Verisure, säger dock att man har arbetat hårt med säkerheten.
– Vår app krypterar all information. Vi har alltså tagit hänsyn till att användaren ska kunna vistas i publika nätverk. Och om användaren inte har pinkod på sin telefon måste man ändå knappa in rätt sexsiffrig kod för att kunna låsa upp dörren via appen. Har man dessutom stängt av appen när den inte används – vilken vi rekommenderar – behövs även inlogg till appen, säger han.
Han pekar också på att uppkopplat lås har flera funktioner som höjer säkerheten gentemot traditionella lås.
– Man kan exempelvis få ett meddelande så snart någon – känd eller okänd – öppnar dörren. Förlorar man sin nyckelbricka, eller tror att någon kommit över koden, går det att omgående radera sin gamla nyckelbricka eller kod och registrera en ny. Man kan också på distans kontrollera att dörren är låst. De här sakerna går inte att göra med ett icke-uppkopplat lås.

 

 

Sugen på att prova? Det här behöver du!

Låset Yale Doorman.

1. DIGITALT LÅS

Yale Doorman kostar från 2 745 kr och finns att köpa via låssmeder och hos bygghandeln (även på nätet). Kan öppnas med nyckeltag, kod eller fjärrkontroll. Installeras av låssmed.

 

2. FJÄRRSTYRNINGSPAKET

I paketet Smartlock Box från Verisure ingår mottagaren Smartlock Module och sändaren Vbox mini som kommunicerar trådlöst med Smartlock-module och gör så att du kan styra och övervaka ditt lås på distans via Verisures app.

Verisures fjärr­tyrningsapp. Foto: BIRGITTA FORSBERG/LIGHTYEARPHOTO.COM

Finns på Verisure.se för 1 480 kr, går att installera själv. Mottagaren Smartlock-Module installeras i ett låset på insidan av dörren, sändaren VBox Mini (gateway) kopplas in i ett vanligt vägguttag och ansluts sedan till en router med en nätverkskabel.

 

3. APP

Verisures fjärr­styrningsapp. Finns för både Iphone och Android, laddas ner gratis från App Store eller Google Play.

 

 

”Påverkar normalt inte hemförsäkringen”

Hur påverkar den här typen av lås chanserna att få ersättning från ditt försäkringsbolag vid ett inbrott? Håkan Franzén, Hus & hem-expert på Trygg-Hansa, svarar.
– När försäkrings­bolaget inte ställer några särskilda låskrav – och det gör de normalt inte för försäk­ringsbelopp upp till en miljon kronor – så kan man använda vilka lås som helst. Det behöver således inte vara ett lås som är godkänt av Stöldskyddsföreningen (SSF). Men vill man ha ett högre försäkringsbelopp, ska det vara ett lås som är godkänt av SSF.
– Om vi kräver godkänt lås och man inte har det i sina dörrar, riskerar man en reduktion av ersättningen. Detta under förut­sättning att tjuven brutit eller dyrkat låset och inte gått in genom till exempel ett fönster.