My home / Inspiration / Trend / Pynta djurvänligt i...

Pynta djurvänligt i påsk

Djurens Rätt uppmanar till en fjäderfri påsk – och nu växer trenden att pynta djurvänligt i påsk.

Foto: Thinkstock

Det var i februari som Djurens Rätt Lund startade sin kampanj ”Pynta djurvänligt, Lunds kommun”. Då hade organisationen fått veta att kommunen hade pyntat offentliga stadsmiljöer med fjädrar som kommit från fåglar.  
Fjädrarna som används i påskris kan enligt Djurens Rätt komma från fåglar på två sätt. Antingen plockas de från levande djur eller så är det en biprodukt från slakt. Många av fåglarna har enligt organisationen slaktas utomlands som i USA eller i Kina. Kalkonindustrin medför ett stort lidande för djuren som föds upp och slaktas.
Och inga av Sveriges hönsgårdar producerar påskpynt.  
– Det finns inga slakterier i Sverige som tar tillvara på fjädrarna på det sättet. De kommer från ett land och färgas och packas i ett annat så det är svårt att veta var de kommer ifrån, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt till Metro. 

LÄS MER: DIY-tips – så fixar du påskens sötaste pyssel

Djurens Rätts kartläggning har också visat att i princip alla påskfjädrar som säljs på marknaden kommer från fåglar, vanligtvis då just från kalkoner som fötts upp i USA. Bedömningen är att det inte finns några syntetiska påskfjädrar på den svenska marknaden. 
Men nu växer trenden med att pynta djurvänligt i påsk. Förutom Lund har Helsingborg och Luleå hakat på uppmaningen att rensa ut de tveksamma fjädrarna. 
– Om man måste ha fjädrar så får man köpa av papper eller tillverka egna av tyg, säger Moa Richter Hagert till Metro. 

 

LÄS MER: Så dukar du finast till påsk – inspiration och tips