My home / Inspiration / Trend / Så mycket kan...
Foto: Thinkstock

Så mycket kan du få för ”det vita guldet”

Dags för sommarrensning? Se upp så att du inte gör dig av med kinesiskt porslin. Sommarens auktioner visar att "det vita guldet" fortfarande säljs för mycket höga summor.

Av: Helén Bjurberg Foto: Bukowskis, Uppsala Auktionskammare, Barnebys

Efter att auktionshusen år efter år slagit försäljningsrekord på sina asiatiska objekt har det under senare tid ryktats om att en avmattning skulle kunna vara på väg. Men med facit på hand från försommarens stora auktioner med kinesiska föremål står det nu klart att oron varit obefogad.
– Allt pekar på att intresset för det kinesiska porslinet står sig, säger Pontus Silfverstolpe, antikproffs och grundare av auktionssajten Barnebys.se.
Visserligen var Bukowskis och Stockholms auktionsverks objekt lite mer trögsålda än tidigare men Uppsala auktionskammare, som sedan tidigare är ett av de ledande auktionshusen för kinesiska antikviteter, tog igen det med råge.
– Även om prisutvecklingen stagnerat något, och marknaden känns lite mer sansad än tidigare, går fortfarande de bästa sakerna för otroligt höga summor, säger han.
Intresset för kinesiskt porslin har funnits länge i Sverige. Metoden att förvandla lera till denna hårda, vattenfasta typ av keramik lärde sig kineserna flera hundra år före européerna och deras överlägsna skicklighet har länge fängslat oss.

 

Att Sverige blivit så rikt på kinesiskt porslin kan vi tacka Svenska Ostindiska kompaniet för. De förde hem otaliga laster med porslin från sina resor till Kina under 1700-talet. Det talas om så mycket som femtio miljoner porslinsföremål som nådde Göteborgs hamn under de dryga åttio år som handelskompaniet var verksamt. Men många objekt har svenska samlare också köpt på sig under senare tid, främst under och efter kulturrevolutionen på 1960-talet, då Mao Zedong ville befria Kina från sin historia.
Vilka är det då som köper det kinesiska porslinet på landets auktioner i dag?
– Det är nästan uteslutande kineser som vill köpa tillbaka det porslin som exporterats genom åren. Köpintresset började redan på 90-talet, men under 2000-talet har det tagit riktig fart, berättar Pontus Silfverstolpe.
Hur ska du göra om du har kinesiskt porslin hemma i skåpen?
– Du ska definitivt låta få dina saker värderade. Det är inte omöjligt att du sitter på en skatt. Men gå gärna till flera olika värderingsmän, eftersom det är svåra objekt att värdera och många gånger kan auktionshusen själva ha svårt att förutspå de kinesiska trenderna, säger Pontus Silfverstolpe.
– Du ska definitivt låta få dina saker värderade. Det är inte omöjligt att du sitter på en skatt. Men gå gärna till flera olika värderingsmän, eftersom det är svåra objekt att värdera och många gånger kan auktionshusen själva ha svårt att förutspå de kinesiska trenderna, säger Pontus Silfverstolpe.

 

Sakerna ska naturligtvis vara av bra kvalitet och i fint skick för att vara värda något men äldre porslin från 1600-talets kan tillåtas ha en del sprickor och andra defekter och ändå vara oerhört värdefulla.
Men har du ingen Mingvas hemma, misströsta inte. Det finns annat än gammalt kinesiskt porslin som kan vara värdefullt.
–  Även nyare porslin från så sent som 1900-talet, av god kvalitet, kan inbringa en hel del pengar men även till exempel små buddhafigurer och jadeföremål. För att inte tala om kalligrafimålningar, som gick att köpa på auktion för några tusenlappar på 90-talet, och i dag kan gå för miljonbelopp.

 

Pontus Silfverstolpe.

 

Priser: 860 000 för ett kinesiskt fat
Kinesiskt fat
Det ovanliga polykroma skålfatet med lejon var ett av de mer dyrbara asiatiska objekten på Uppsala Auktionskammares internationella kvalitetsauktion i juni. Fatet klubbades för 860 000 kronor.
Kinesiskt porslin
För det rödblåa drakfatet landade prislappen på 520 000 kronor.

 

kinesiskt porslin
Den vackert dekorerade vasen klubbades för 260 000 kronor.

 

 

LÄS MER: Du har väl inte missat vår stora loppisguide med Sveriges 50 bästa loppisar? Kolla in här!