My home / Inspiration / Trend / Så stylar du...

Så stylar du hemmet med vårens trendfärger 2016

Våren bjuder på mer färg än på länge. Här berättar My Homes inredare Hildur Blad hur du inreder med vårens stora trendfärger 2016 blått, rosa och grönt.

Av: Hildur Blad

My Homes inredare Hildur Blad.
Hildur Blad.

I höstas fick vi börja bekanta oss med en mörkare och mer färgglad färgskala än vi sett på många år med mer färg på både väggar och inredningsdetaljer, där de blåa och gröna tonerna dominerade. Blått och grönt kommer vi att se ännu mer av under våren, kombinerat med pasteller, i synnerhet rosa. Vårens trendfärger 2016 grönt, blått och rosa ­är alla lätta att ta till sig. Men hur inreder du med dem hemma för bäst resultat? 

 
 
Inred med blått – mixa ljusa och mörka toner

Blåa toner har vi sett en hel del av tidigare, i synnerhet mörkt blå. Men under den varmare delen av året dras många till de ljusa, ofta svala kulörerna vilket också syns på vårens trendfärger ljust blå och mint. Att blanda olika blåa toner blir både vackert och effektfullt.  Blåa toner fungerar lika bra hemma hos dig som gillar att inreda med enkla, raka former och en modern känsla som hos dig som gillar att blanda gamla möbler och naturmaterial. Är du rädd för att det ska kännas kallt med blått? Mixa de blåa tonerna med trä och varma metaller för en varm och välkomnande känsla.

 

 

 

Inred med rosa – mixa med andra pasteller

Rosa är en riktig vår- och sommarkulör och under våren ser vi mycket av de rosa tonerna. Den rosa är vacker att kombinera med gult och somriga pasteller. Men egentligen fungerar en ljust rosa till de flesta färger. Pantone har utsett en ljust rosa kulör, Rose Quartz, till årets kulör 2016 tillsammans med den ljust blå, Serenity. En färgkombination som vi redan börjat bekanta oss med och som syns ännu mer ju närmre sommaren vi kommer. För en varmare och mer ombonad känsla är den ljust rosa vacker att kombinera med toner av aprikos, vinrött och ockra – kulörer som vi kommer att få se ännu mer av till hösten. Färger som passar perfekt under den kallare delen av året när man vill mysa till det lite! 

 

Inred med grönt – svart ger kontrast

Nu tar de gröna tonerna plats i inredningen både i form av färg och som växtlighet. Grönt sägs vara den mest vilsamma kulören för ögat och den färg som vårt öga kan uppfatta flest nyanser av. Grönt är också en färgskala som väldigt många gillar, därför är den ett bra alternativ om man har svårt att enas, eller för miljöer där många ska vara. Blanda smutsigt gröna kulörer med accenter i klargrönt, effektfullt men ändå lugnt för ögat. De mörkare gröna tonerna passar fint med såväl ljust som mörkt trä och kombineras gärna med inslag av svart för att skapa kontrast. För att intrycket inte ska bli för murrigt kan man lätta upp känslan med en bruten vit eller ljust grått.

 

LÄS MER: Här är vårens tapettrender 2016