My home / Inspiration / Trend / Smygkika in i...
Foto: Emma Arpstrand, My Home

Smygkika in i Nordens största köpcentrum

Äntligen slår Mall of Scandinavia upp sina dörrar för allmänheten. My Home var där och tjuvkikade på Nordens största köpcentra och visst finns det en hel del för inredningsfantasten och arkitekturentusiasten.

 

Med en yta på 101 048 kvadratmeter är Mall of Scandinavia Nordens största galleria. Det rymmer ju en hel del, bland annat 224 butiker och restauranger. Flera av dem är inredningsbutiker som Lexington, R.O.O.M, Royal Design och Illums Bolighus. Dessutom öppnar Habitat, H&M Home, Granit och Zara Home. Med andra ord finns det en hel del för inredningsköparen.

I taket hänger flera tusen led lampor som kan skifta i färg och ljus.Foto: Emma Arpstrand, My Home

Köpcentrat har inte sparat på krutet på när det kommer någon del av konceptet, man har bland annat en egen app där man kan kolla tillgänglighet för parkering, hitta sina vänner och förbeställa mat för den som vill ta med sig hem.

Och när det kommer till arkitekturen och interiören har man inte heller legat påGert WingårdhFoto: Karin Wildheim latsidan. Projekt har delats mellan flera olika arkitektbyråer, men de som skapat själva shoppingområdet är den välkände arkitekten Gert Wingårdh och hans team. I fyra år har de haft tio heltidsanställda som jobbat med projektet, det motsvarar 40 år av arbete ifall det hade gjorts av en enda arkitekt. Temat bakom designen är tre av de fyra elementet; jord, vatten och vind. Köpcentrat har tre stora knutpunkter som är inspirerade av respektive element och gatorna i köpcentrat är formade likt en triangel med en stor ”Flagship Avenue” där flera av de största märkena huserar.

Flagship Avenue är inspirerad av en slalombana.Foto: My Home, Emma Arpstrand

Bygget har kantats av flera förseningar och trots att invigningen sköts upp två månader så är det flera affärer som inte kommer kunna slå upp portarna till kvällens stora fest, där bland H&M som kommer ha sin stora flagship store i gallerian.

Huvudentrén vid Solna pendeltågstation ritades om hela 16 gånger av Gert Wingårdh och hans team. Taket är fullt av glas och lampor som även dem kan skifta i färg, mönster och rytm för att passa till musiken som spelas.

Ikväll slås portarna upp och My Home förutspår att öppningshelgen kommer bli en riktigt besökssuccé.

Vid huvudentrén kan man fota sig själv ovanifrån i det häftiga glastaket.Foto: Emma Arpstrand, My Home

 

 

LÄS MER: Titta in hemma hos Gert Wingårdh