My home / Inspiration / Trend / Inreder du stockholmskt...
Är du en Umeåminimalist kanske den klassiska Stringhyllan faller dig i smaken? Taklampan ”Tisdag” från Ikea går i samma vita stil. Kryddiga västeråsare satsar nog hellre på hängmattan från Indiska, medan Stockholmarna som vill ha det ljust och fräscht drömmer om pinnstolen från Norrgavel. Uppsalaborna tapetfrossar och suktar efter byrån från Bukowskis Market, klädd med Josef Frank-tapeten ”Paradiset”.

Inreder du stockholmskt eller som en Umeåbo?

Är ditt hem bländande ljust? Då är sannolikheten stor att du bor i Umeå. Föredrar du naturliga material och jordnära färger? Då är du nog göteborgare. Enligt en ny undersökning skiljer sig nämligen vår inredningsstil beroende av var vi bor.

Av: Fanny Wikander Foto: Daniel Wester, Ikea, String

– Det är första gången vi gör en sådan här undersökning och vi blev lite förvånade över att det fanns så tydliga skillnader mellan olika städer. Vi hade förväntat oss att det skulle vara mer likt i hela landet, säger Camilla Gramner, inredningsexpert på byggföretaget NCC som har gjort undersökningen.Hon tycker att resultatet är intressant eftersom det visar att våra hem inte är så lika som man trodde.
I kartläggningen ingår fyra olika inredningsstilar: lantligt, natur och trä, mustigt och färg samt minimalistiskt och vitt. Undersökningen är baserad på de färg- och materialval som köparna har gjort när de har fått välja inredning till nybyggda lägenheter, sammanlagt 657 bostäder.

Camilla Gramner
Camilla Gramner

Föga överraskande är det den minimalistiska och ljusa stilen som går hem allra bäst om man ser till hela landet. Nästan varannan svensk väljer att inreda ljust och fräscht.
– Vi svenskar väljer gärna vitt eftersom det är ett säkert kort som håller länge. Kanske beror det på att vi tänker långsiktigt på framtida försäljning, säger Camilla Gramner.

Men trodde du att Stockholmare är de som helst inreder vitt, stramt och modernt? Då får du ta och tänka om – och tänka tvärtom. För sanningen är den att det är Umeåborna som allra helst kaklar och målar väggarna vita, medan majoriteten i Stockholm gärna använder sig av mer romantiska och marina kulörer.
– Många associerar nog en stram och modern stil med storstäder, men det stämmer inte. Ska jag ta och spekulera fritt så tror jag att storstadsmänniskor i högre grad drömmer om landet, och tvärtom. Dessutom har den romantiska stilen blivit väldigt populär och omskriven de senaste åren, vilket syns tydligare i storstäder, säger Camilla Gramner.

Men vad svensken tycker om och faktiskt väljer behöver inte vara samma sak.
– Det är många som efterfrågar färg när de kommer till oss, men när de väl ska ta ett beslut blir det ofta vitt ändå, säger Camilla Gramner och fortsätter:
– Men eftersom den vågade stilen blir mer och mer populär ska det bli intressant att se om det vita håller i sig till nästa år då vi gör undersökningen igen, eller om vi svenskar börjar bli mer färgstarka.

 

 

Stilarna som ingår i undersökningen:

Minimalistiskt och vitt: Vitt, modernt och minimalistiskt med accentfärger
Lantligt: Ljust och lantligt med marina eller romantiska färger
Mustigt och färg: Mustigt och uttrycksfullt med mörka och kryddiga färger
Natur och trä: Naturligt och jordnära med trä och naturfärger

 

Fördelning i hela landet:

Minimalistiskt och vitt: 49 %
Lantligt: 39 %
Mustigt och färg: 5 %
Natur och trä: 8 %

 

Minimalistiskt eller mustigt – så inreder vi landet runt

 

Sa-ar-svenskarnas-inredningsstilar-08Stockholmare vill ha ljust & fräscht

Utmärkande: Fler än hälften väljer lantlig och ljus stil.
Favoritmöbel: Sandpapprad pinnstol.
Typisk inredningsdetalj: Jättestor, rostig nyckel som ”går till potatis-källaren”.
Återkommande kommentar från långväga gäster: ”Vi har också svårt att hålla liv i våra växter” – angående de omsorgsfullt torkade rosorna som pryder varenda vas.

 

 

Sa-ar-svenskarnas-inredningsstilar-06Göteborgare har träsmak

Utmärkande: Naturlig stil med inslag av trä är här mer vanligt än i övriga landet.
Favoritmöbel: Sekretär i furu.
Typisk inredningsdetalj: Täljd fiskmås.
Återkommande kommentar från långväga gäster: ”Var kan jag hänga upp jackan?” – trist att ingen förstår vad kottarna på hallväggen är till för.

 

 

Sa-ar-svenskarnas-inredningsstilar-07Malmöbor = lantisar

Utmärkande: Lantlig och ljus stil är här populärast i landet.
Favoritmöbel: Soffbord av lastpallar.
Typisk inredningsdetalj: Knoppar i fattigmanssilver.
Återkommande kommentar från långväga gäster: ”Ni vet att ni kan komma till oss om det kniper ekonomiskt” – sägs efter att kaffet serverats i hemmets stolthet: de omaka loppiskopparna.

 

 

Sa-ar-svenskarnas-inredningsstilar-10Tapetfrossa i Uppsala

Utmärkande: Fler än i övriga städer väljer enbart tapeter.
Favoritmöbel: Tapetinklädd byrå.
Typisk inredningsdetalj: Inramad favorittapet.
Återkommande kommentar från långväga gäster: ”Jag hittar inte badrummet” – en av nackdelarna med tapetserade dörrar.

 

 

Sa-ar-svenskarnas-inredningsstilar-11Kryddigt hos västeråsare

Utmärkande: Här väljer fler mustig och kryddig inredning än i andra städer.
Favoritmöbel: Hängmatta.
Typisk inredningsdetalj: Rökelse.
Återkommande kommentar från långväga gäster: ”Vart tog han vägen?” – ett pärldraperi behöver inte vara fel, men finns det i varje dörröppning kan det bli svårt att ta sig runt.

 

 

Sa-ar-svenskarnas-inredningsstilar-09Umebor är sålda på vitt

Utmärkande: Här går det vita och minimalistiska allra bäst hem i Sverige.
Favoritmöbel: Stringhylla.
Typisk inredningsdetalj: Plansch med typsnitt.
Återkommande kommentar från långväga gäster: ”Aaaaj!” – barnens vita lego är fint, men lätt att trampa på.

 

Om undersökningen:

De statistiska uppgifterna kommer från byggföretaget NCC där man i en kartläggning har jämfört 657 bostäder i sex olika städer, för att se hur de skiljer sig åt inredningsmässigt. Undersökningen är baserad på de färg- och materialval som gjorts när köpare inrett nybyggda lägenheter. Favoritmöbler, inredningsdetaljer och typiska kommentarer är Härligt hemmas tolkningar.