My home / Inspiration / Trend / Svenska Ingrid gör...

Svenska Ingrid gör blommor till kändisar i New York

Första floristjobbet var att göra blommor till en middag med svenska kungen och drottningen. Sedan dess har det bara gått uppåt. Här är den fantastiska historien om svenska Ingrid Carozzi, som har gjort kometkarriär i New York.

Av: Helena Mastberg Foto: Paul Brissman/Massolit förlag, Ingrid Carozzi

Det var en slump att du började jobba med blommor, eller hur?
– Ja, jag jobbade tidigare för Svenska Handelskammaren i New York med att göra event. Så en dag för tre år sedan hörde min gamla chef på Handelskammaren av sig och undrade om jag kunde göra blommor på temat ”Farm to Fork” till ett evenemang där kungen, drottningen och prinsessorna Madeleine och Victoria skulle närvara.
– Jag svarade ”Jag kan ingenting om blommor, varför frågar du mig?” Men min gamla chef sa att hon visste att jag är en duktig formgivare och bra på koncept. Hon trodde att jag kunde det här. Och eftersom jag älskar utmaningar så svarade jag ”Javisst”.

Vad gjorde du till kungamiddagen?
– Just då jobbade jag med inredning, tillsammans med några hantverkare som gör möbler av spillbitar av trä. Så jag gjorde lådor av träbitar och fyllde med kronärtskockor, dill och saker som jag tyckte påminde om en bondgård i Sverige. När jag kom till hotellet visade det sig att arrangemangen matchade menyn, utan att jag hade pratat med kockarna. Så folk blev väldigt tagna. En kvinna blev rörd och fick tårar i ögonen för att det påminde henne om Sverige. Efter det kom jag på hur fantastiskt det var med blommor, och det kändes som att jag hade hittat min grej.

 

Brooklyn Flowers Ingrid Carozzi Myhome06
Det var med blomsterarrangemangen till ”Farm to Fork”-eventet (till vänster) som allting började. Nu gör Ingrid Carozzi massvis av olika event, installationsjobb, bröllopsarrangemang och blomstersmycken.
Brooklyn Flowers Ingrid Carozzi Myhome03

 

Vad hände sedan?
– Det kom en massa förfrågningar från folk som ville att jag skulle göra blommor. Så jag började hemma i min lägenhet. Jag upptäckte att det finns väldigt många som kan tänka sig att spendera en hel del på blommor i New York och bestämde mig för att starta företag.
– Jag tycker att det är viktigt att poängtera att jag är entreprenör och affärskvinna. Det är inte bara romantiskt att jobba med blommor, utan det är ganska hårt och tufft jobb. När man arbetar med evenemang är det mer mycket mer än att bara sätta blommor i en vas.

Hur fick du ditt företag Tin Can Studios att flyga?
– Jag ringde runt till företag här omkring och frågade om de vill ha mina överblivna blommor. Folk såg arrangemangen och tyckte att de var annorlunda, så de började ringa till mig för beställningar. Jag och min stil är lös och vild – det ser inte ut som traditionellt ut. – Folk från branschen ringde, bland annat en eventplanerare för LVMH (Louis Vuitton) och bröllopsarrangörer. Kort därefter hörde en svensk skribent av sig och frågade om jag ville göra en bok. Redan nästa dag provplåtade vi. En månad senare fick jag förfrågan från förlaget om jag ville göra boken, det gick jättesnabbt. Och i samma veva blev jag utnämnd till bästa florist av New York Magazine …

Brooklyn Flowers Ingrid Carozzi Myhome08Vad har hänt sedan du släppte boken ”Brooklyn flowers” förra våren?
– Jag har fått många fler kunder. Nu jobbar jag på bok nummer två. Jag har även börjat bygga möbler av spillträ som vi ska hyra ut till bröllop och liknande. Jag har alltid varit väldigt intresserad av inredning också. Och så vill jag anställa fler och ha en större studio. Dessutom ska första boken översättas till flera olika språk.

Du är både företagare och ensamstående mamma – hur får du ihop alla delar av ditt liv?
– Ibland känner jag att jag inte gör det, det är tufft. Men här i New York är det ju lätt att anlita folk och få hjälp med saker som barnvakt och tvätt. Jag har många vänner som hjälper mig att till exempel hämta min dotter Stella när jag är sen. Och jag försöker att hjälpa tillbaka så gott jag kan. Stella får också vara med en del på jobb – hon var med på ett bröllop för ett tag sedan och det var kul att hon fick se vad jag hade gjort. Hon är så stolt.

 

Brooklyn Flowers Ingrid Carozzi Myhome05
Dottern Stella får vara med mamma på jobbet ibland.

 

Vilka är dina bästa karriärtips?
– Jag tycker att man överlag i Sverige är för låst vid att gå ”rätt” väg – släpp alla spärrar i huvudet och bara kör! Tänk inte på alla normer som finns, de är bara gammalt tjafs. Du kan göra allt, det finns inget som hindrar dig. Ställ mycket frågor till folk som vet och läs på. Jag åkte till blomstermarknaden och frågade om allt, för jag kunde ingenting om blommor. Var inte rädd för att bryta regler – utan gör som DU tycker.
– När det handlar om inredning och design; titta på mycket bilder och lär dig vilka i branschen som är duktiga och nytänkande. Följ dem och låt dig inspireras. Kika även lite utanför din bransch – jag som florist tittar på inredning, matblogggar och mode, för där ser man ju färg, form och struktur. Utbildningar är ju också väldigt bra. Jag tror att utan konstskolan så hade inte jag vågat tro på mig själv på samma sätt. Och återigen – var inte rädd! Jag tror att det är väldigt vanligt i Sverige att man har spärrar.

Hur blev hållbarhetstänket så viktigt för dig?
– När jag jobbade med event tidigare såg jag hur de kastade hela arrangemang med blommor, vaser och inredning och allt rakt ner i soporna efteråt. Jag älskar ju blommor, och jag börjar nästan gråta av att se det. Jag är ingen miljökämpe, men jag funderade över vad jag kunde göra för att reducera det och slösa mindre. Så jag började använda mig av återvunna material och bygga egna grejer. Men ibland vill man att det ska vara något speciellt och designat, och då är det ju vintagevaser som gäller. Det är därför jag börjar med uthyrning nu – så att vaserna inte slängs. Förr gav jag bort mycket blommor efter event själv, och på bröllop står vi ofta på slutet och gör små buketter av arrangemangen som gästerna kan ta med sig hem. Det är väldigt uppskattat. Nu har jag hittat ett företag som jag jobbar med som hämtar upp alla blommor efter ett event och återanvänder dem på en ny fest, till exempel en välgörenhetsgala.

Vad inspireras du mest av just nu?
– Jag tittar mycket på andra Brooklynflorister – det finns väldigt många nu, och det kommer fler och fler som skapar den här stilen. Och jag älskar att följa Instagram. Jag kikar även mycket på inredning. Och folk som gör tidlösa saker – så långt från slit- och slängkutur som möjligt, det tycker jag är jätteviktigt. Här i New York läggs just nu väldigt mycket energi på att göra saker för hand och sådant som är hållbart. Det inspireras jag väldigt mycket av.

Vilka blomstertrender ser du i vår?
– Jag tror att det blir allt fler florister som kör den här lite lösare, vilda stilen. Och trenden med installationer tror jag kommer att fortsätta – att det inte längre bara handlar om blommor i en vas, utan kreativa sätt att använda blommor, som blomsterväggar. På bröllopen nu vill alla sätta sin personliga prägel, så
i stället för att ha en bukett gjorde jag en brosch med blommor till en brud. De vill ha maffiga grejer, men inte så stelt och formellt. Så fortsatt rustikt, men ändå sofistikerat.

Hur ser det ut i ditt eget hem – är det fullt av blommor?
– Ha ha, nej jag har nästan inga blommor. Det blir väl lite som skomakarens barn, jag har två krukväxter. Och jag har ingenting på väggarna. Jag vill att det ska vara en blank duk, jag vill inte ha för mycket intryck i hemmet utan behöver lite andrum. Däremot i studion är jag mån om att ha små vaser med någon blomma här och var.

 

Brooklyn Flowers Ingrid Carozzi Myhome01
Ett tips från Ingrid är att hellre använda hönsnät till blomsterarrangemang än oasis – det är snällare mot miljön. Den här buketten består av bland annat tulpaner, tistlar, ranunkel och bärkvistar.
”Jag älskar ranunkler mest av alla blommor. Men det finns ett sammanhang för alla blommor. Jag gillar också chokladblommor mycket, och gärna någon skummis som sticker ut – till exempel mörka löv eller någon konstig frukt eller bär. Jag gillar lite tuffare blommor som är starka. Och lite udda färger, som beige och svart, brunt”, säger Ingrid Carozzi.
”Jag älskar ranunkler mest av alla blommor. Men det finns ett sammanhang för alla blommor. Jag gillar också chokladblommor mycket, och gärna någon skummis som sticker ut – till exempel mörka löv eller någon konstig frukt eller bär. Jag gillar lite tuffare blommor som är starka. Och lite udda färger, som beige och svart, brunt”, säger Ingrid Carozzi.

Brooklyn Flowers Ingrid Carozzi Myhome02Brooklyn Flowers Ingrid Carozzi Myhome04Brooklyn Flowers Ingrid Carozzi Myhome10 Brooklyn Flowers Ingrid Carozzi Myhome07
Det här är Ingrid Carozzi

✓ Bor i New York sedan 15 år tillbaka, där hon nu driver egna företaget Tin Can Studios i Red Hook, Brooklyn. Utsågs till årets florist av New York Magazine våren 2015.
✓ Gått konstskola, arbetat som grafisk designer och med event på Svenska Handelskammaren i New York.
✓ I dag har hon prestigekunder som Facebook, Instagram och Moët samt kända kunder som Nina Persson och Michelle Williams.
✓ Släppte boken ”Brooklyn flowers; buketter, kransar, arrangemang” tillsammans med Eva Nyqvist och Paul Brissman 2015 (Massolit förlag) och arbetar nu på en uppföljare.

 

 

LÄS MER: Så lyckas du med hortensian – proffsens bästa tips!