My home / Inspiration / Trend / Trendenser listar de...

Trendenser listar de 12 största trenderna under 2016

Hon är framröstad till bästa inredningsbloggaren. Så vem är bättre lämpad att lista de största trenderna 2016? My Home är stolta att presentera Trendensers topplista.

Av: Frida Ramstedt Foto: Bodil Bergqvist

 

  Årets snackis:
Sustainable Style

”En trend som spänner över alla stilar under nästa år är den ökade kunskapen hos oss konsumenter om hur gifter i möbler och inredning inte bara kan påverka miljön utan också vår egen hälsa. Sustainable Style är alltså inte en egen inredningsstil utan ett medvetet tänkande som kan liknas vid att de allra flesta i dag har förstått vikten och värdet av ekologisk mat – medan vi är skrämmande okunniga om hur detsamma faktiskt gäller för vårt val av möbler, sängar och inredningsdetaljer. Det här är något jag tror kommer förändras radikalt under nästa år. Debatten pågår redan bland de initierade produktutvecklarna och formgivarna, och allt eftersom utbudet av bättre val kommer bli allt större under 2016 lär vårt ifrågasättande av de producenter som inte ser över de här sakerna också öka. Nyfiken på mer? Googla ”LOHAS”. En konsumtionsrevolt på ingång?” 

foto : johan kalén :
Norrgavel är ett av de företag som satsar stort på hållbarhet. Foto: Johan Kalén

 

Årets trendfärger:
Rosa & Blått

”Inför varje nytt år utser färgföretagen nya ”årskulörer”, och för det mesta brukar de där färgkoderna säga mer om vilken nyans de själva önskar ska slå än dem som faktiskt gör det (eller inredde du i mycket med Marsala ifjol?) Men vet ni vad? I år tror jag på ett undantag. Pantone har nämligen utsett inte mindre än två kulörer inför 2016, och de är mitt i prick. En rosa och en blå. Givet alla de nyheter och previews jag spanat in så håller jag verkligen med om deras spaning. Blått och rosa dominerar hos ovanligt många företag inför kommande säsong. Och vad gäller basfärger så verkar de mörkt grå få konkurrens av mer ljusbruna och jordiga toner. En sak till. De flammiga väggarna med ojämna penseldrag skapade av kalkbaserad målarfärg etablerar sig från trend till begrepp.”

 

Årets mönster:
Exotiska blad & frukter

 ”Av kommande lanseringar att döma så är det väldigt mycket exotiska mönster på textilier kommande säsong. Tänk stora palmer och gröna blad liksom bananer, kaktusar och exotiska frukter. Oavsett vad man tycker om mönsterfenomenet så kan vi nog räkna in både grönt och gult till vårens färgkarta. Liksom levande växter med stora gröna blad både på höjden och bredden.”

trendensers topplista:  3. bloomingville_16ss_19.jpg
Så här ser våren ut hos Bloomingville.

 

Årets fondvägg:
Mattan

”I en tid där många suktar efter förändring hemma men inte riktigt mäktar med stora krävande projekt är en ny matta den ultimata lösningen för att skapa en ny känsla i ett rum. En stor matta är ju inte bara ombonande, ljuddämpande och lugnande för rummet – är den dessutom mönstrad eller färgad så kan det vara den quickfix du är på jakt efter för att lösa bristen ”hemkänsla” eller problemet med att inte hitta den röda tråden. Under 2016 lanseras en rad spännande mattor i den större storleken så utbudet och urvalet i olika prisklasser har nog aldrig varit så stort som nu. Känns det skrämmande att tapetsera? Tänk att ”mattan är den nya fondväggen”. Kolla exempelvis in svenska Layered, Knuts mattors, varumärke Knot Collection, Linums nyheter och Swedish Rags.”

trendensers topplista:  4. matta frŒn layered_0005.jpg
Layered gör snygga mattor som tar för sig.

 

Årets sten:
Terrazzo

”Marmorn får stark konkurrens under nästa år. När det kommer till kök och bänkskivor verkar terrazzo trenda igen om man ska tro såväl arkitekter som superstylisten Lotta Agaton. Terrazzo för tankarna till 50-talets trapphus och är en fläckig stenliknande yta som tillverkas av kross från marmor, granit, glas och andra material som blandats med betong eller epoxi. Vissa terrazzo-bänkskivor innehåller återvunnen sten och säljs därför in som ett miljövänligt alternativ.
Jag tror också på andra typer av stenliknande kompositmaterial som har en tåligare yta än både marmor och terrazzo, som båda måste behandlas med varsamhet för att inte få fläckar och repor. Och vad gäller mindre inredningsdetaljer och dekorationer så kommer marmorn få maka på sig för andra stensorter i form av mineraler och kvarts liksom kristaller. I sin ädlaste form. Enligt läran om Feng shui så bidrar de dessutom med lugnande och beskyddande energier. Kanske värt att testa?”

foto : nattul : terazzo wall
Terrazzo kommer starkt 2016.

 

Årets soffbord:
Glasbordet

”Under 2015 dominerades möbelbranschen och inredningsmagasinen näst intill totalt av marmor. Köksbänkar, soffbord, sidobord, avlastningsbord, inredningsdetaljer. Allt har varit gjort av vit, grön, röd eller svart marmor. Ska du köpa ett nytt soffbord under 2016 och känner dig mätt på sten så är mitt bästa stalltips att satsa på ett glasbord i stället. Gärna med svartlackat stag och geometriskt formade och pulverlackade stålrörs- ben (inspirerade av ”Alanda Coffee Table” formgivet av Paolo Piva för B&B Italia).”

trendensers topplista:  7. pedrera table.jpg
Pedrera table från Gubi sätter stilen.

 

Årets stillebenpryl:
Skulpturer & byster

”I en tid när man kan producera det mesta på löpande band har efterfrågan på det småskaliga och svåråtkomliga fått ett uppsving. Efterfrågan på hantverk och keramik i liten upplaga trendar, och under 2016 växer detta till en tredimensionell trend med kroppsliga dimensioner. Vad jag tror på? Skulpturer och byster. Är det något du ska passa på att fynda innan detta slagit till på stort så är det just tredimensionella konstverk till hemmet. Stort som smått, och allt från oglaserade till rakubrända. Är du konstnärligt lagd och hågad kan du testa att göra något liknande själv med lera som självtorkar utan bränning. Råmaterial till det finns att köpa hos Panduro eller Clas Ohlson.”

bdbd4204c69ac1d979b5548785eec88c.jpg
”Raku dolls” av Lisa Hammar Posse hittar du på Artelleriet.

 

Årets vertikala trend:
Stora tavlor

”På samma sätt som mattorna gärna ska vara av det större slaget ska även tavlorna växa på sig i år. Förlåtande tavelväggar håller i sig, men det som bubblar i kulisserna är större solitära motiv som får ta för sig i ensamhet. Glöm standardmåtten på 50×70 och 70×100 – tänk ännu större. Specialbeställningsstort. Vad gäller innehållet då? Jo, fotokonsten håller i sig och prints/posters lär hänga med ett bra tag till, men jag tycker mig märka en mättnad på massproducerad konst med låg verkshöjd. Under 2016 tror jag mer på tecknade motiv som skapats av skickliga tecknare eller gamla oljemålningar som får nytt liv i moderna miljöer. Värt att notera i det här sammanhanget är också att Ikea har justerat måtten på sina ramar i den större storleken. Standardformaten 50×70 kommer alltså att få konkurrens på flera sätt.” 

trendensers topplista:  9 lisa_torikka_8000 kr.jpg
Lisa Torikka skapar vackra tavlor.

 

Årets pricken över i:
Hemmets accessoarer

”Under 2016 finns så många möjligheter att krydda inredningen med personliga accessoarer i form av knoppar, beslag, nya ben och belysningsknappar att det blivit en trend i sig. Jag läste en tidningsartikel som kallade detta för ”hemmets accessoarer” och det känns som en beskrivande benämning. Det vill säga att man nu kan smycka hemmet med egna detaljer och att byta ut de små sakerna för att skapa stor förändring. Är du sugen på att testa något nytt, men orkar inte med storslagna renoveringsprojekt? Då kanske det kan räcka med att byta handtag på garderobsdörrarna och köksskåpen? Eller att montera nya knoppar på din byrå och ben på din soffa för att rummet ska få ett lyft? Kolla in Prettypegs, Buster & Punch, Superfront och BeslagDesign för fler uppslag.”

trendensers topplista:  12 buster punch.jpg
Buster & Punch har mycket fina detaljer till hemmet.

 

Årets konst:
Textilkonst & shibori

”Konst gjord av infärgade tyger spås bli superhett under 2016. Formex inleder med en stor utställning som hyllar textilkonstnären Gunilla Axén och den japanska färgningstekniken shibori. Det senare är en mönstringsmetod som bland annat modeskaparen Oscar De La Renta, Gucci och Alexander Wang nyligen har använt för sina senaste kollektioner. En mönstringsteknik som nu alltså sprider sig mot inredningstextil på överkast, kuddar och väggdekorationer. Lägg också det svenska konstnärsnamnet Lisa Torikka på minnet. Hon gör nämligen stora tygtavlor med inspiration från sina hemtrakter i Norrland, skapade av textilfärg på linnebotten.”

trendensers topplista:  9 kudde indigo star 99 kr lagerhaus.jpg
Kudde, 99 kr, Lagerhaus.

 

Årets comeback: Spegelväggen

”Under 2016 kommer vi få se spegelväggens comeback, som en stark konkurrent till den nyss nämnda tavelväggen. För de två fenomenen har nämligen liknande drag. När du hör ordet spegelvägg ska du inte se 80-talets symmetriska spegelplattor framför dig, utan snarare dra paralleller till en brokig tavelvägg med olika ramar. För nu är det nämligen spegelkollage som gäller. Samla gärna på dig ett gäng olika som du hänger i grupp och skapar ett väggstilleben av. Blanda nytt och nött, inköp från stora varuhus med fynd från mindre butiker och nätauktioner och glöm inte att lägga en bevakning av ”speglar” på Blocket. Där är nämligen bästa fyndplatsen inte bara för unika utan också för sköra saker. Erbjud dig att hämta och det snabbt, så kan du oftast göra riktiga kap!”

 

Årets renoverings-trend: Badrumsrenovera light

”I kölvattnet av tidigare nämnda tema, det vill säga ”förändringsbenägenhet utan lust till renovering” så har den konservativa badrumsbranschen fått ett par pigga tillskott. Eller ett nytt slags tänkande. Glöm släggor, kostsamma rivningar och veckor utan vatten. Renovera light i stället genom att byta badrumsskåp och blandare. I köket har vi lärt oss att det går bra att byta beslag eller lacka om luckor istället för att riva ut och renovera om man vill uppdatera känslan. Men badrummet har varit svårare. Under 2016 kommer ett gäng nya skåp, spegellösningar och enklare uppdateringar som skapar stor skillnad. Utbudet har ökat exponentiellt med konkurrensen och såväl nya som gamla aktörer i branschen sträcker nu ut en hand och erbjuder mindre quick fix-lösningar för den som vill åstadkomma raska ändringar utan kostsamma ingrepp. Swoon, Swedbergs och Ballingslöv är några aktörer värda att kolla upp.”

foto : kristofer johnsson :
Swoon satsar på snygg design för badrummet.

 

 

Frida Ramstedt driver bloggen Trendenser.se och utsågs till Årets inredningsbloggare på Elle Decoration Design Awards den 8 februari. På myhome.se gör hon varje månad Trendensers topplista där hon listar det största som hänt i bloggvärlden den senaste månaden.