My home / Inspiration / Trend / Trendspaning inredning vecka...

Trendspaning inredning vecka 11: Terrakotta & kalasprylar

Varje vecka listar My Homes bloggare Hildur Blad det viktigaste som hänt i inredningsvärlden. Här är hennes trendspaning för veckan som gått.

Av: Hildur Blad

Detaljerna som fixar festen

Det händer något när människor möts! Parallellt med att vi skaffar oss stora nätverk i sociala medier väcks också behovet att umgås mer i det verkliga livet. I oroliga tider blir det ännu viktigare för oss att mötas. Förra året kunde vi se långborden, de stora borden, udda stolar och pallar hamna i centrum – flexibla möbler som inbjuder till att träffas.
Därför är det naturligt att produkter för det dukade bordet och detaljer som fixar festen är mer aktuella än någonsin. Duka Party är en ny serie färgstarka engångsartiklar i papper med cirkus-inspirerade mönster. Ikea bjuder på lekfulla djurmönster och grafiska cirklar. Lagerhaus satsar på en mer nedtonad festlig stil – perfekt för alla sorters festligheter. Fixa själv eller köp färdigt. Med dekorationer lyfter du festen till en ny nivå!

 

 

 

Tygkassen – ett hållbart val

Jag har vid flera tillfällen rapporterat om hållbarhet och att göra kloka, medvetna val i vardagen – ett rykande hett och viktigt ämne som verkligen hamnat i fokus 2016. Häromveckan fick min 13-åriga son i skoluppgift att skriva en argumenterande text på temat plastkassar, där han bland annat konstaterade att ett enkelt sätt att göra skillnad för vår miljö är att använda tygkassar istället. I veckan kunde vi läsa mer om Ikeas nya kollektion ”Användbar” som lanseras i april. En kollektion som vill uppmuntra och underlätta till ett mer hållbart liv hemma. Och där hittar vi både tygkassar och påsar i tyg – som går att använda gång på gång. Det finns mer miljövänliga tygkassar än andra, men ett första steg kan ju vara att överhuvudtaget välja en tygkasse. Gör många små val som gör stor skillnad för vår omvärld!

 

Terrakotta gör comeback

Terrakotta är ett rödbrunt, bränt och oglaserat lergods som fått rejält uppsving den senaste tiden. Både när det gäller som material, men även som kulör. Kommer du ihåg slutet av 1990-talet då terrakottafärgade väggar och lasyr var superhett?
En av fördelarna med terrakotta är materialet är poröst och släpper ut fukt. Materialet har också isolerande egenskaper och behåller den inre temperaturen – perfekt både som vinkylare och till matlagning. Att laga mat i lergryta är ett gammalt sätt att laga mat, men det var under 1970-talet som denna tillagningsmetod hade sin absoluta storhetstid. Både 70-talet och 90-talet är stora inspirationskällor inom inredning framöver. Därför är det väldigt logiskt att både materialet och färgskalan håller på att göra comeback.

 

LÄS MER: Förra veckans trendspaning hittar du här! 

 

hildurlitenHildur Blad bloggar på My Home och har jobbat heltid med inredning i 15 år. Du har väl inte missat hennes blogg Fixaodona?