My home / Inspiration / Trend / Trendspaning inredning vecka...

Trendspaning inredning vecka 14: Naturligt regerar

Varje vecka listar My Homes bloggare Hildur Blad det viktigaste som hänt i inredningsvärlden. Här är hennes trendspaning för veckan som gått.

Av: Hildur Blad

Fräscht & lättstädat

Redan förra veckan skrev jag om att badrummet är på väg att bli vårt nya favoritrum. Det blev ännu tydligare när jag summerar veckans mailskörd, som säkerligen till viss del hänger ihop med att denna vecka har Nordbygg, mässan för bygg-, VVS- och fastighetsbranschen ägt rum i Stockholm.
I höstas frågade Villeroy & Boch Gustavsberg svenska folket hur vi vill att badrummet ska se ut och fungera. Svaren kunde då sammanfattas i tre tydliga trender; Fler vågar färg, Fräscht och lättstädat och En plats för avkoppling.
Att lättstädat är viktigt syns tydligt på de produkter som lanseras just nu. En trend gällande sanitetsporslin är utformningen, och i synnerhet avsaknaden av traditionell spolkant samt olika ytbehandlingar som gör att smuts och vatten inte fastnar. För att badrummet ska bli vårt nya favoritrum på riktigt måste det vara lätt att hålla rent.

 

 

Inredning som gör skillnad

Trenden pekar mer och mer mot att vi betraktar inredning ur fler perspektiv än om något är fint eller fult. Inredning har blivit en möjlighet att göra skillnad. För människor. För miljön.
Hemmet ska vara en plats där vi kan känna oss trygga och trivas. Tyvärr är det inte så för alla. Därför har Åhléns precis startat en digital kampanj tillsammans med Stadsmissionen – ”Inredning som gör skillnad”. När du under april månad köper någon av de utvalda produkterna skickas en likadan till någon av Stadsmissionens skyddade boenden. För att matcha behoven och verkligen göra skillnad har produkterna valts ut i samråd med boendenas personal.
IKEAs senaste projekt, sajten HÅLLBARA IHOP handlar också om att se på inredning ur ett nytt perspektiv. Från den 1 april och nio veckor framåt kommer du vecka för vecka kunna ta del av ett nytt tips och utmaning för att leva mer hållbart.

 

 

Låt naturen ta plats

Naturen är en ständig källa till inspiration. Naturen, dess färgskalor och material är något som de allra flesta trivs med att omge sig av. För att skapa harmoniska rum behövs både växter, inslag av trä och andra naturmaterial. Blågröna toner är supertrendiga just nu och något som många gillar. Dessutom är det en perfekt färgskala att använda sig av för att skapa en frisk och fräsch känsla.
Odlingstrenden bara ökar och ökar. Men det som känns som en spirande trend är att vi kan odla inomhus – året om, oavsett vart vi bor. Detta är möjligt genom IKEAs nya odlingssortiment utvecklat i samarbete med forskare på Sveriges lantbruksuniversitet. Det nya odlingssortimentet som lanseras i maj är baserat på hydroponik, en teknik som innebär att växter och grönsaker odlas i vatten, utan jord med tillförsel av näringsämnen och rätt sorts ljus.

 

 

LÄS MER: Förra veckans trendspaning hittar du här! 

 

hildurlitenHildur Blad bloggar på My Home och har jobbat heltid med inredning i 15 år. Du har väl inte missat hennes blogg Fixaodona?