My home / Inspiration / Trend / Trendspaning inredning vecka...

Trendspaning inredning vecka 15: En värld i rörelse

Varje vecka listar My Homes bloggare Hildur Blad det viktigaste som hänt i inredningsvärlden. Här är hennes trendspaning för veckan som gått.

Av: Hildur Blad

Form, funktion & rörelse

Denna vecka äger den stora möbelmässan i Milano rum – Salone del Mobile. Mässan och designdistrikten i Milano sjuder av liv under dessa dagar och nästa vecka kommer vi säkert få ta del av massa spaningar därifrån.
Design handlar om att hitta synergier mellan form, funktion och rörelse – nu mer än någonsin. Ett exempel på detta är Nikes utställning ”Nature of Motion” under mässveckan, där de låtit ett antal designers tolka ”Natural Motion” – produkter som skapar naturliga rörelser där samspelet mellan produkten och den mänskliga kroppen ökar.
Ett annat exempel på kombinationen form, funktion och rörelse är cykeln ”Sladda” från Ikea som lanseras i augusti.
– På Ikea gör vi inte bara saker, vi använder design för att göra saker bättre. Vi arbetar med det vi kallar demokratisk design, säger Marcus Engman designchef på Ikea.

 

Låt det grönska – inne

Att grönt är en jättestor trend – både i form av färger och material har jag skrivit om flera gånger tidigare och kommer säkert att återkomma till många gånger. Men det intressanta är att se hur många olika uttryck det gröna kan få beroende på hur man mixar färger, former och material. Gemensamt för den gröna trenden är att vi vill låta det grönska inne. Och för att det verkligen ska kännas grönskande gäller det att ta i. Här pratar vi inte om less is more, utan snarare om more is more. Hämta in grönt från trädgården i form av kvistar, grenar och blommor. Inred med växter både högt och lågt. Satsa på några av vårens trendigaste föremål; blombord, piedestaler och amplar för att låta växterna hamna i fokus. Blombord och piedestaler brukar dessutom gå att hitta på loppisar och second hand till billig peng – perfekta att sätta din egen touch på om du känner dig på pysselhumör.

 

 

 

Less is more

Enkla och avskalade former med ett eget, tydligt uttryck är en stor trend. Vi skalar av – både gällande formspråk och antalet föremål. Enkelt betyder dock inte simpelt. Ju renare former, desto större fokus på detaljerna och färgsättningen.
Även detta år samarbetar Norwegian Crafts, Klubben och Jotun för att skapa en utställning under mässveckan i Milano där några av Norges främsta designers presenteras. Utställningen har fått namnet ”Structure”. Här hittar vi många enkla former och en färgpalett framtagen av Jotun med syfte att lyfta fram designen. Kulören ”2438 Structure” som är uppkallad efter utställningen är inspirerad av rått tegel, koppar och mjukt läder. En viktig kulör i kommande trender och som gör färgpaletten mer spännande tillsammans med den dämpade rosa ”2526 Dusky Pink” och kalla blågröna kulören ”6232 Sjögräs”.

 

 

LÄS MER: Förra veckans trendspaning hittar du här! 

 

hildurlitenHildur Blad bloggar på My Home och har jobbat heltid med inredning i 15 år. Du har väl inte missat hennes blogg Fixaodona?