My home / Inspiration / Trend / Trendspaning inredning vecka...

Trendspaning inredning vecka 16: Eleganta toner, terrazzo och odling

Varje vecka listar My Homes bloggare Hildur Blad det viktigaste som hänt i inredningsvärlden. Här är hennes trendspaning för veckan som gått.

Av: Hildur Blad

 Eleganta toner

De senaste dagarna har trendspaningarna från förra veckans välbesökta möbelmässa Salone del Mobile i Milano duggat tätt. Närapå 400.000 personer besökte mässan, varav 67 procent kom från något annat land än Italien. Totalt var det 2407 utställare och 30 procent av dessa kom utifrån.
Under denna designvecka presenteras en mängd nyheter och trenderna som är på ingång blir betydligt lättare att urskilja med så många intryck samlade på ett och samma ställe.
En trend som vi redan börjat bekanta oss med och som syntes mycket av i Milano är den klassiskt, eleganta stilen med sin sparsmakade färgskala i grå, beige, greige (gråbeige) och nude. En färgskala som vi ”färgfega” skandinaver som grupp betraktade har lätt att ta till oss och som definitivt kommer att synas mycket framöver.

 

 

Terrazzo trendar

Redan vid årets upplaga av Stockholm Furniture Fair – eller, kort och gott Möbelmässan i folkmun, kunde vi se en rejäl uppsving för olika stenmaterial, i synnerhet materialet terrazzo. Den tidigare så supertrendiga ljusa marmorn har fått konkurrens av färgad marmor och andra stensorter. Terrazzo är ett naturmaterial som består av olika stenmaterial, oftast marmor, som blandas med cement. När ytan slipas så framträder stenar och andra ingjutna material och bildar mosaikmönster.
Även från Milano rapporteras det att de olika stensorterna blir allt mer populära. Ju fler och tydligare mönsterbilder desto trendigare. Nu kan vi hitta terrazzomönstren på allt ifrån tapeter till möbler och golv.

 

 

Odling – något för alla

 

Gillar du växter och odling är mässan Nordiska Trädgårdar platsen du ska besöka 21-24 april. Det som tidigare benämndes som trenden GIY (Grow It Yourself) har passerat förbi stadiet spirande trend och blivit mer av en folkrörelse. Vi odlar som aldrig förr och inreder gärna med växter. ”Allt som växer blir symboler på livskraft och framtidstro” som Sandberg Wallpaper skrev i sin trendrapport tidigare i vår. Naturen avspeglar sig i våra hem som förändras beroende på säsong. Att odling och växter är superpopulärt märks också tydligt på utbudet av produkter. När det gäller amplar, blompiedestaler, blombord och produkter för odling och snygga planteringskärl finns nu ett större utbud än någonsin tidigare att välja bland. Här finns något för alla stilar och smaker.

LÄS MER: Förra veckans trendspaning hittar du här

 

hildurlitenHildur Blad bloggar på My Home och har jobbat heltid med inredning i 15 år. Du har väl inte missat hennes blogg Fixaodona?