My home / Inspiration / Trend / Trendspaning inredning vecka...

Trendspaning inredning vecka 17: Glada färger & blanka ytor

Varje vecka listar My Homes bloggare Hildur Blad det viktigaste som hänt i inredningsvärlden. Här är hennes trendspaning för veckan som gått.

Av: Hildur Blad

Färgstarkt med svartvit bas

Memphisgruppen som var verksam under 1980-talet är en stor inspirationskälla till, den allt annat än naturliga och nedtonade trenden, som vi ser mer och mer av. Trenden kan kännas igen på sina starka färger, grafiska mönster och geometriska former som skapar en lekfull känsla. Ytorna är enfärgade och en möbel är ofta indelad i olika färgfält.
Vanligaste färgskalan är de klara elementarfärgerna gul, röd, blå och grön som syns i första hand på möbler och inredningsdetaljer. Dessa färgstarka kulörer kombineras ofta med en grafiskt svartvit bas. Fixa stilen med möbler med en tydlig form, i starka färger. Addera föremål med geometriska former och grafiska mönster såsom rutor eller ränder. Låt väggarna vara vita, grafiskt svartvita eller satsa på dämpade pasteller om du är sugen på färg även på väggarna.

 

 

Spegelblanka ytor

80-talet inspirerar trenderna framöver på många sätt, inte bara i form av färgskalor och mönsterbilder. Även material och inredningsaccessoarer kopplade till 1980-talet har fått sig ett rejält uppsving. Kommer du ihåg spegelväggarna som syntes i var och vartannat svenskt hem då, och som varit som bortblåsta sedan dess? Nu är spegelglas och speglar på ingång igen, vilket också syns på antalet spegelnyheter som lanseras just nu. Muuto lanserar nya speglar med annorlunda form och Hay har precis släppt ännu fler produkter med spegelblanka ytor. Vill du inte köpa nytt så finns det ett stort utbud speglar på loppis och second hand att välja bland. Att inreda med speglar är både snyggt och effektfullt. Med en stor spegel kan du föndra rumsligheter och skapa olika blickfång beroende på från vilket håll den betraktas.

 

Gult är fint

De gula tonerna har synts sporadiskt inom inredning de senaste åren. Men under 90-talet fick vi oss en rejäl dos gult på väggarna, ofta i svampmålad eller borstad form i ockragul, senapsgul eller lejongult. Kanske beror dessutom de få inslagen av gult på att det är knepigt att hitta rätt bland de gula tonerna? Beroende på ljuskälla och omgivande kulörer kan den gula lätt få ett grönstick. Men hittar du balansen mellan mängden gult och rött är det en varm och härlig färgskala som livar upp tillvaron. Flera av de trender som spirar just nu inspireras av både det färgstarka 80-talet och dämpade 70-talet – årtionden då det fanns gott om gula inslag i varierande nyanser. Framöver kan vi se hur gula toner återigen tar plats när vi inreder, såväl i stort som litet format, det syntes tydligt i Milano då gult var vanligt förekommande.

 

 

LÄS MER: Förra veckans trendspaning hittar du här

hildurlitenHildur Blad bloggar på My Home och har jobbat heltid med inredning i 15 år. Du har väl inte missat hennes blogg Fixaodona?