My home / Inspiration / Trend / Trendspaning inredning vecka...

Trendspaning inredning vecka 9: Ljust trä & skinn

Varje vecka listar My Homes bloggare Hildur Blad det viktigaste som hänt i inredningsvärlden. Här är hennes trendspaning för veckan som gått.

Av: Hildur Blad

 

Hemmaodling

Odlingsintresset fortsätter vara stort – i synnerhet när det gäller odling i krukor och kärl. Vi odlar både inne och ute. I spåren av denna trend lanseras allt från planteringsbänkar till krukor och nya fröer. Beroende på vart vi bor i vårt avlånga land så har vi olika lång tid kvar tills vi glatt kan utbrista ”nu är det vår”. Men hos några har vårkänslorna redan anlänt, vilket synts på de pressmeddelanden som landat i mailboxen senaste veckan. Ikea lanserar ett uppdaterat planeringsbord och Blomsterlandet presenterar ett gäng nya frösorter t ex druvgurka, majs och jättepumpor. Förra årets topp 5-fröer hos Blomsterlandet var dill, slätbladig persilja, morot, plocksallat och rädisa. Och hinner, eller vill du inte fröså dina grönsaker så kan du såklart ta en genväg och köpa plantor färdiga för utplantering senare i vår. Vad odlar du?

 

Ljust trä

Trä är ett material som vi bara ser mer och mer av. 1970-talet bjöd på en rejäl dos furu och lagom tills många målat över den gulnade furun kommer den tillbaka igen. Helt i enlighet med 70-talstrenden jag skrev om i förra veckans spaning. Att trä är på ingång syntes dessutom väldigt tydligt när Ikea tidigare i veckan presenterade vårens nyheter där ljust trä dominerade. Ljust trä kombinerat med smutsiga pasteller är en helrätt kombination i vår.
Ju fler grader det blir ute – desto mer ser vi av pastellerna. Vår och sommar dras vi till lätta, svala kulörer medan höst och vinter får oss att längta efter varmare kulörer som skapar mys-känsla. Ett annat träigt material som är helrätt i vår är rotting – på hela möbler eller som en inredningsdetalj.

 

 

 

Detaljer i skinn

Jag brukar ofta använda mig av begreppet ”pricken över i” för att referera till de små, men viktiga detaljerna som gör skillnad för upplevelsen. Avsaknad av de små detaljerna gör att ett rum kan upplevas platt och tråkigt. Den senaste tiden har detaljerna fått allt större fokus. På skåp, luckor och byråar hittar vi nu titt som tätt handtag och knoppar i skinn. Ett material som åldras vackert och som just nu dessutom befinner sig högt upp på listan över trendiga material.
Har du redan en möbel med dörr eller lucka som saknar ”pricken över i”? I veckan lanserade Beslag Design ett nytt handtag i läder som komplement till sina övriga handtag och knoppar med skinndetaljer ofta kombinerade med en metalldetalj i krom, koppar eller mässing.

 

LÄS MER: Förra veckans trendspaning hittar du här! 

 

hildurlitenHildur Blad bloggar på My Home och har jobbat heltid med inredning i 15 år. Du har väl inte missat hennes blogg Fixaodona?