My home / Inspiration / Trend / ”Vi styr lamporna...
I Marcels Iphone kan han enkelt slå av och på husets lampor en och en. Vill du släcka alla med en knapptryckning när det är läggdags? Japp, det går också.

”Vi styr lamporna hemma – med mobilen”

Tänd och släck kökslampan från sovrummet och lys upp fritidshuset innan du kommit fram. Ställ in ”fredags­mys” och lamporna dimras till mysigt läge. Härligt hemma och familjen Hasselaar guidar dig till den nya sköna belysnings­världen – där du styr lamporna med mobilen.

Av: Monika Israelsson. Foto: Viktor Fremling och Mia Carlsson.

När solen börjar sjunka tänds utebelysningen vid familjen Hasselaars hus i Sollentuna.

En stund senare börjar några lampor tindra välkomnande i fönstren. När familjen kommit hem tänds fler lampor, för att släckas igen när tiden för läxläsning och tv-tittande är slut.
Under natten lyser en ensam lampa i hallen mellan sovrummen, så att små fötter ska kunna springa säkert in till mamma och pappa. Ute­belysningen slocknar några timmar under natten men tänds igen lagom till att familjen vaknar.
Allt utan att en enda strömbrytare slagits på eller av.

– Alla lampor styrs av skymning och gryning, men med olika fördröjning. En del lampor är programmerade att tändas en timme före skymning, andra en timme efter. På helger har vi ett annat schema så att allting startar senare, säger Marcel Hasselaar.
Vill Marcel eller Annika slå på eller av lamporna direkt i mobilen är det enkelt gjort. I deras smartphones är av-och-på-knapparna för lamporna prydligt uppradade: på övervåningen ”Övre allrum”, ”Joels fönsterlampa” och ”Föräldra­sovrum”, på nedervåningen ”Kök – fönsterlampor”, ”Kök – tavlan” och ”Kontor”, utomhus ”Ytterbelysning – slingor”, med mera.

Allt fungerar tack vare det ­smarta­ belysningssystem som Marcel har installerat i huset. Lamporna är anslutna till mottagare som sitter i vägguttaget eller monterade bakom befintliga strömbrytare (som fortfarande kan användas som vanligt). De styrs av en sändare som är ansluten till den tråd­lösa routern eller nätverket. På företaget Telldus hemsida har Marcel skrivit in familjens lampschema.
Marcel och hans fru kan enkelt se och ­ändra i schemat och tända ­lampor via appar på sina mobiltelefoner. När Marcel började intressera sig för hemautomatisering var systemen dyra och krångliga.
Men i dag har de tekniska lösningarna blivit så pass enkla att de är ett bra alternativ för vanliga, om än hyfsat teknikvana, användare som vill automatisera sina hem. Och intresset fortsätter att öka.

Företaget Nexa, som tillverkat automatiseringssystem i 15 år, räknar med att cirka två av tio svenska hushåll styr sin belysning trådlöst på något sätt i dag. De senaste åren har alltfler efterfrågat möjligheten att göra det via mobilen.
En extra bonus för familjen Hasselaar är att deras system också kan användas för att minska risken för inbrott. När familjen åker på semester ställer de in schemat så att någon tycks gå runt och tända vissa lampor inne i huset på eftermiddagarna.
– Jag vet inte hur stor skillnad det gör men förhoppningsvis kan det i alla fall förvirra eventuella inbrottstjuvar, säger Marcel.

Styr-lamporna-med-mobilen-10Familjen Hasselaar.

Vårt smarta hem

Vad? Styr belysningen med mobilen.
Så krångligt är det: Det går hyfsat lätt om man är lite händig och inte komplett teknikrädd.
Vad kan jag göra?
• Tända och släcka lamporna hemma var du än är, direkt i mobilen.
• Schemalägga lampor efter gryning och skymning.
• Skrämma bort inbrottstjuvar genom att styra lamporna så att du verkar vara hemma.
• Skapa speciella inställningar för helgmornar, fredagsmys och städning.
Familjen Hasselaar: Marcel, Annika, Jonna och Joel.

Vill du testa? Det här behöver du!