My home / Okategoriserade / Inredarens 10 tips...

Inredarens 10 tips för dig som renoverar badrum

Att göra om och satsa på ett nytt badrum är ett kul projekt – och kostsamt. Därför är det viktigt att sondera marknaden och planera noggrant. Här är 10 tips från inredaren Anna Marklund Karlsson.

Av: Anna Marklund Karlsson

 

1. Inspiration och research

När du ska renovera eller bygga ett nytt badrum krävs det först en grundlig research för att få en bra överblick. Ett tips är att låta sig inspireras av olika badrumsutställningar och bygghandlare. Försök bilda dig en uppfattning om vad du vill ha och koncentrera dig på helheten i första steget. Jämför leverantörerna med varandra, både vad gäller priser, stilar och material. Hör dig även för om de kan hjälpa dig med dina behov och önskemål. Att leta på nätet är en bra början, även om det kan vara bra att se produkterna i verkligheten.    

 

2. Planering

Sedan är det dags att bestämma hur badrummet ska se ut och hur det ska inredas. Fundera även på funktionen. Ska badrummet ha badkar, dusch eller både och? Hur ska duschväggen se ut? Ska kommoden ha hyllor eller lådor? Behövs det två handfat? Ska golvvärme installeras? Behövs det högskåp för extra förvaring? Kan det till och med vara något som går att behålla och återanvända i det gamla badrummet? Tänk i stora drag och spar detaljerna till sist. En checklista är bra.    

 

3. Ritning

Mät upp badrummet och gör en skalenlig ritning. Skissa sedan in all inredning skalenlig för att lättare få en uppfattning om hur mycket plats allting tar. Det finns vissa normer som ska följas för att få ett bra och funktionellt utrymme och ett tips är att hålla sig till dem. En vanlig miss är att man försöker klämma in för mycket och då är risken stor att våtutrymmet kommer upplevas som trångt och litet. Ett bra alternativ är att ta hjälp med ritningen av en erfaren inredare hos en badrumsleverantör. Många badrumsleverantörer arbetar med 3D-ritningar i färg och på dem kan du klart och tydligt se hur badrummet kommer se ut.    

Ombonat och personligt badrum med öppna förvaringshyllor i fönstret. Dusch, MMIX Shower, 6 450 kr, från Mora Armatur.        

4. Kostnad och budget

Innan du börjar med inköpen är det näst intill nödvändigt att ha en rimlig budget för hela badrummet, kostnaden kan annars lätt sticka iväg. Att satsa lite extra krut på någon specifik detalj eller möbel kan göra att badrummet blir speciellt bra för dig. Då är det också skäligt att dra ner på något annat om budgeten är knapp. Tänk även på att du nödvändigtvis inte måste köpa allt på samma ställe. Leta själv och jämför priser innan du bestämmer dig, det kan löna sig rejält.    

 

5. Byggnation

Ta reda på vad som gäller för en renovering eller byggnation av badrum, läs på ordentligt och följ byggreglerna. Underarbetet är viktigt, speciellt att fuktspärra, se till att ha plana och jämna ytor. Att slarva med grundarbetet kan stå dig dyrt. Se också till att det finns god plats mellan skåp och exempelvis WC och tänk på att dörrar och skåp kan öppnas utan att de tar emot. Hör efter med ditt försäkringsbolag vad som gäller och ta hjälp med sådant som kräver behörighet.

 

6. Ta hjälp av en badrumsspecialist

Det krävs som sagt mycket tid och energi att planera och inreda ett badrum och dessutom kan det vara svårt. Därför är det en bra idé att ta hjälp av en inredare/konsult hos en badrumsleverantör. Alternativet är en smidig lösning som också garanterar att badrummet blir bra och funktionellt. Inredarna har god kunskap som kan vara bra att dra nytta av vid köp och dessutom tar de ansvar för de normer som gäller i badrum. Var inte rädd för att fråga om goda råd.    

   

7. Ljussättning och belysning

Att ljussätta badrummet rätt är viktigt både i funktionssyfte och för att skapa stämning. Det fordras en allmänbelysning i taket, en funktionsbelysning vid spegeln och sedan är det skönt att ha en dämpad belysning för avkoppling. Spotlights med dimmer är en bra och välinvesterad satsning och en prisvärd lyx. Tänk också på att färgsättningen på golv, väggar och tak spelar roll för hur mycket ljus som krävs. Det fordras mer belysning om rummet inreds med mörka nyanser. Även här är det en god idé att ta hjälp av en specialist.

 

8. Färgsättning

När badrummet ska färgsättas är det viktigt att både tänka estetiskt och praktiskt. Tänk på att badrummet upplevs större och rymligare om det inreds med ljusa väggar, golv och tak, speciellt i små utrymmen. De mörka tonerna lämpar sig bättre i stora badrum där det finns gott om utrymme och när man vill skapa kontraster. Det kan ofta räcka med att välja ett golv eller en fondvägg för att uppnå målet med kontrastfärgen. Att inreda badrummet ljust och neutralt och sedan addera mörka möbler eller möbler med kulör, är ett annat sätt att skapa spänning. Små inredningsdetaljer som blandare, knoppar eller handdukar, kan också vara ett smart sätt att skapa ett intressant badrum. När det gäller färgsättning, är det bra att tänka långsiktigt.    

 

Rymligt badrum med graciöst gjutmarmorbadkar och relaxavdelning. Badkar, Oval 170, L:170 cm, 21 680 kr och skåp, Joy 105 vänster, svart med struktur, 20 615 kr, Svedbergs.
     

9. Materialval

Det är lika viktigt med materialvalet som färgvalet. Att välja tidlösa och neutrala material är smartare i längden. Fundera på vad du gillar och välj något utifrån dig själv istället för något som är trendigt i dagsläget. Det är också viktigt att välja skåp och möbler som är lämpade för just badrum, eftersom de måste stå emot vatten och fukt. Tänk långsiktigt även med materialvalet.    

LÄS MER: Inredarens tips – så väljer du rätt kakel till ditt badrum

 

10. Hantverkare

Många badrumsleverantörer och butiken samarbetar med erfarna och pålitliga hantverkare och en bra idé är att låta någon av dem utför arbetet. Då lämnar du ifrån dig ansvaret helt och hållet, vilket kan vara bra för ett smidigt och lyckat resultat. Om du själv anlitar hantverkare är det extra viktigt att ta referenser, eftersom renovering av just badrum är ett avancerat jobb. Gå igenom vad som ska göras, när jobbet ska vara klart och be om offert innan ni börjar. Se också till att hantverkarna har behörighet. Gör ingenting på egen hand om du känner dig osäker och speciellt inte om det krävs särskild behörighet.    

LÄS MER: Vanor och ovanor i våra badrum – detta visste du inte!