My home / Okategoriserade / En bit av...

En bit av Skandinavien i Hongkong

Efter en familjetragedi flyttade Helen Lindman och hennes familj till Hongkong. Där lade hon juristkarriären på hyllan för att arbeta med inredning och fastighetsutveckling istället. I dag har hon både förädlat familjens egna hyresrätt och ett flertal kvarter i stadsdelen Sheung wan. 


Av: Richard Bo Gardt
 Foto: Göran Uhlin 


Ungefär en halvtimmes bilfärd utanför den urbana djungel av skyskrapor som utgör Hongkongs pulserande stadskärna ligger Stanley Beach. Som namnet antyder ligger detta område alldeles intill en sandstrand. Här bor Helen Lindman med sin man, Arne Lindman, och deras tre barn. I familjen ingår även två hundar och en katt.
Hyresrätten de bor i ligger i en äldre fastighet uppförd i slutet av 1950-talet. I Hongkong är det ytterst sällsynt att byggnader med så många decennier på nacken får stå kvar eftersom den rådande kutymen är att man hellre river det som är gammalt och lågt och istället bygger nytt och högt.

Hyresgästerna i fastigheten har tillgång till en privat trädgård vilket betraktas som väldigt unikt här i den kinesiska finansmetropolen. Dessutom har lägenheterna balkong med utsikt över Sydkinesiska havet.
– När vi kom hit förväntade jag mig att finna ett mycket större utbud av hus i kolonial stil på marknaden men jag blev besviken på arkitekturen här. Stadens historiska arv håller på att utplånas. Vi hade enormt flyt som lyckades hitta denna lägenhet. Det var faktiskt en annan svensk som bodde i huset här intill som förhandstipsade oss om att den snart skulle bli ledig så vi var snabba att kontakta mäklaren, berättar Helen.

 

_DSC3476
Fotokonst och skulpturer ligger Helen och Arne varmt om hjärtat. Här ett verk av fotografen Christan Chaize. Skulpturen till vänster i bild är av Antoinette Rozan.

 

_DSC3566
Att ha balkong med havsutsikt är få förunnat i Hongkong. Helen har bytt ut golvet på balkongen och lagt in ett vitmålat plankgolv. Originalgolvet var orange och inte alls snyggt enligt Helen. Stolarna är omklädda men är ursprungligen från Ikea. Fönsterspröjsen är originaldetaljer. Lampan och lyktan har Helen köpt i Bali.

 

 

Det har gått åtta år sedan hon flyttade hit till Hongkong för att starta ett nytt liv med sin familj. Det blev också startskottet på hennes nya karriär som inredare och fastighetsinvesterare. 
Tidigare hade hon arbetat som jurist, både i London och i Stockholm.

För att förstå varför hennes liv så drastiskt ändrade kurs får vi backa bandet till 2004. Det året fick Arne ett nytt jobb här i Hongkong. Initialt flyttade han hit på egen hand. Den julen tillbringade familjen i Thailand – de var alltså där den 26 december 2004. Det fick tragiska konsekvenser.

– Vi var med om tsunamin och miste vår yngsta son i katastrofen. Det var en fruktansvärt tung period för oss. Vi kände ett starkt behov av att hålla ihop familjen så året därpå fattade vi beslutet att flytta hit till Hongkong allesammans. Det blev vår nystart, berättar Helen med lågmäld ton.
Arne hade ju redan arbete här men hennes egen framtid var oviss. Juridiken förknippade hon med sitt förflutna – därför behövde hon en ny sysselsättning.
– Jag har alltid haft ett intresse för det estetiska, att få skapa miljöer. Så när vi väl hade acklimatiserat oss och hittat våra vardagsrutiner så började jag sakta men säkert att renovera och inreda lägenheten. Att få ägna mig åt någonting kreativt var som terapi för själen, säger Helen.

 

_DSC3517
Helen har designat både bokhyllan och bänken och tillverkat dem i Hong Kong. Konsolbordet är antikt, inhandlat i Macau.

 

_DSC3526
Sofforna och soffbordet har Helen designat själv och tillverkat i Hong Kong. Pallarna är köpa i Kina. Det stora fotokonstverket på väggen är av Candida Höfer, köpt på galleri här i Hong Kong. Den svarta grisen är från Moooi och heter Front pig table; Helen köpte den mest för att fylla ut platsen tills vidare men nu har den liksom blivit en kul detalj i hemmet och får nog vara kvar ett tag till.

 

 

I interiören har Helen skapat en bas av typiskt skandinaviska element; den avskalade känslan, de rena linjerna och kontrasten mellan vitt och svart. Det som ger hemmet dess personliga karaktär är att Helen låtit inredningsdetaljerna verkligen få ta plats; de syns, de märks och de väcker intresse och nyfikenhet. Framförallt fascinerande är familjens konstsamling som innefattar en välrepresenterad kollektion av samtida verk inom måleri, skulptur och fotokonst.

Helens fingertoppskänsla för inredning gav Arne en affärsidé.
– Arne tyckte att jag skulle arbeta med det här på heltid och föreslog att vi skulle investera i fler lägenheter som jag kunde rusta upp och hyra ut. Det var han som pushade mig till att komma igång med min verksamhet, förklarar Helen.

Så hon började rekognosera den lokala bostadsmarknaden, besökte olika områden och dokumenterade allt med potential. Hantverkaren som hjälpt henne med egna bostaden anlitade hon som byggherre.

– Vi har ett välfungerande samarbete än i dag. Han är en proffsig yrkesman och kan språket. 
 Ska du göra business här i Hongkong som västerlänning måste du ha en samarbetspartner som pratar både engelska och kantonesiska annars riskerar du att bli blåst. Fast när du väl har etablerat en affärsrelation med någon här är de extremt lojala och hjälpsamma.

Idag står duon bakom flera framgångsrika fastighetsprojekt i Sheung Wan, som 2013 utsågs till en av världens trendigaste stadsdelar av tidsskriften ”Monocle”. Framgångsreceptet? Helens känsla för helhet och sättet att sammansmälta den skandinaviska stilen med asiatiska inslag.