My home / Okategoriserade / Gifterna som finns...
Vanlig inredning som möbler, golv och mattor innehåller ofta kemikaler som kan vara skadliga för människor.

Gifterna som finns i vanliga möbler

Många vanliga möbler och leksaker i ditt hem kan innehålla skadliga gifter. Det värsta? Företagen har ingen skyldighet att informera dig. Och barnen drabbas lättast.

Av: Jacob Härnqvist Foto: Thinkstock

Vem skulle frivilligt ha hormonstörande och fosterskadande gifter hemma i huset eller lägenheten? Ja, egentligen ingen. Ändå är våra hem potentiella gifthärdar.
Golv, mattor, möbler, leksaker – alla innehåller de ofta kemikalier som kan vara skadliga för oss, bland annat bromerade flamskyddsmedel, ftalater, perflouerade kemikalier och bisfenoler.

Fosterskador, hormonstörningar och minskad chans att få barn är några av skadorna som kan orsakas av dessa kemikalier.
– Flamskyddsmedel används för att minska brandrisken, till exempel i möbler med stoppning. Ett fåtal typer av flamskyddsmedel är förbjudna, men inte alla. Ftalaterna används för att göra plast mjuk, till exempel i leksaker och golvbeläggning. Några av ftalaterna är klassade som fosterskadliga, och kan även påverka människans reproduktionsförmåga. Perflouerade kemikalier används ibland i  köksutrustning, och kan också påverka reproduktionen. Bisfenoler slutligen kan vara hormonstörande, säger Mikael Karlsson, ordförande på Naturskyddsföreningen.

En ny studie från Stanforduniversitetet visar till exempel att bisfenoler kan öka risken för missfall med upp till 80 procent. I dagarna har regeringen beslutat att en särskild utredare ska kartlägga hur bisfenol A används och även komma med förslag på hur vår exponering för det ska kunna minskas.
Ändå kan de risker man känner till bara vara toppen av ett isberg.
– Problemet är att mindre än en procent av kemikalierna du har hemma är bedömda gällande risker för hälsa och miljö. Det är svårt, kräver djurförsök och tar lång tid. Kemikalierna bedöms också en efter en. Det ett problem eftersom kemikalier i olika kombinationer kan orsaka helt andra effekter än var för sig, säger Mikael Karlsson.

Mikael-karlsson-naturskyddsföreningen
Mikael Karlsson. Foto: Naturskyddsföreningen

Förutom att lagstiftningen är svag och kemikalierna är bristfälligt kartlagda, så är de ofta enormt svåra att bryta ner.
– De lossnar dessutom ur materialet de sitter i och hamnar i dammet på golvet. Där barnen förstås kryper omkring. Barnen är dessutom känsligare eftersom de växer och utvecklas.
Ett annat problem är att företagen inte har någon skyldighet att informera oss om kemikalierna.
– För livsmedel och kosmetika är företagen skyldiga att redovisa vilka kemikalier som finns, men inte vilka konsekvenser de kan ha. Företag som producerar möbler, inredning och leksaker behöver inte ens berätta om innehållet. I stället måste myndigheterna bevisa bortom allt rimligt tvivel att en viss kemikalie är farlig innan den tas bort från marknaden. Det där kan ta enormt lång tid. Och ibland visar sig effekterna först efter flera generationer.
Vilket är då Mikael Karlssons bästa tips till konsumenter här och nu?
– Köp miljömärkt och ekologiskt. Det räcker långt.

 

 

Läs också:
Så inreder du giftfritt – enkla tipsen som minskar kemikalierna hemma