My home / Okategoriserade / Inredarens vardagsrum –...
I SAMARBETE MED BLOCKET

Inredarens vardagsrum – för 25 000 på Blocket

Återbruk är en av höstens starkaste trender men hur funkar det i praktiken? My Homes inredare Hildur Blad fick 50 000 kronor att spendera på Blocket. Se hur hon skapade två vardagsrum på tre dagar – i helt olika stil.

Av: My Home och Hildur Blad Foto: Hildur Blad

Hej Hildur Blad! Hur såg ditt uppdrag ut?
– Jag skulle skapa ett vardagsrum i två stilar på tre dagar med en Blocketbudget på 25 000 kr per rum.

Hur tänkte du?
– Jag ville skapa helt olika stilar bestående av klassiska möbler, med bra andrahandsvärde. Målet var att skapa två vardagsrum med en hållbar bas som man lätt kan bygga vidare på och som löser de viktigaste funktionerna.

Vad började du med?
– Att fundera över de två olika stilarna och vilka färger, former och material som behövdes för att få till rätta känslan. Dessa intryck samlade jag ihop i text och bild i två moodboards – vilket underlättade rejält när jag började scanna av utbudet på Blocket.

Hur var jakten på möblerna?
– Spännande – en del av tjusningen med Blocket är att man aldrig vem det är man kommer att möta när man handlar. Allra trevligast tycker jag det är med säljare som tar sig tiden att prata några minuter. Att jag får en bakgrund till möbeln jag köper.

Finns det några fördelar med att handla begagnat?
– Det är snällt både för plånboken och miljön.  Att det dessutom blir en extra spänning i tillvaron får väl bara ses som en bonus. Dessutom får man en mer levande känsla när inte alla möbler är helt nya och inköpta vid ett och samma tillfälle, och det ligger helt rätt i tiden.

 

Två vardagsrum – två stilar

 

blocket_stil1_oversikt
Högklassig design till lågt pris. Howardsoffan köptes in för 8000 kronor, Bruno Mathssonfåtöljen för 5500 kronor och soffbordet från GAD för 3000 kronor. Bumlinglampan kostade 1200 kronor på Blocket och mattan ”Gunnel” kostade 1300 kronor.
Stil 1. Designklassiker med en twist – för 21 200 kronor

Så fixade inredaren Hildur Blad stilen: ”I detta vardagsrum valde jag att blanda ny design med gamla designklassiker. För att få till den klassiska känslan utgick jag ifrån en Howard-soffa. Att jag valde en blå soffa, istället för  mer traditionell grå och beige som det finns ett stort utbud av, bidrog ytterligare till den klassiska stilen som kännetecknas av färgerna blå, röd, grön och gul. Material såsom mässing och färgat glas skapar en exklusiv känsla och ett rejält soffbord i massiv ek skapar balans och tillför värme. Belysning på båda sidor om soffan skapar en ombonad känsla. En smäcker fåtölj med klädsel av sadelgjord lättar upp intrycket och tillsammans med den grafiskt mönstrade mattan lagd på snedden och kuddarna med katter skapas en twist. Denna stil blir som vackrast med material och möbler som har några år på nacken.”

Stil1detaljer

Så lyckas du – fem tips från inredaren: 

1. Blanda gärna modeller på fåtöljer och soffa för att skapa ett personligt uttryck, men försök ändå hitta en gemensam nämnare för en enhetlig känsla.

2. En stor matta, där alla möbler får plats, ramar in soffgruppen och skapar ett rum i rummet. Men har du en alldeles för liten matta kan du istället placera den på snedden för att skapa effekt och få in färg och mönster i rummet.

3. Samla ljusstakarna på en bricka så blir intrycket lugnt för ögat och du behöver inte oroa dig för stearin-spill på bordet.

4. Ett stort soffbord med avlastningshylla är perfekt om du vill ha både snygga prylar och måste-saker nära till hands. Samla småsaker i korgar eller boxar om du vill ha ordning och reda.

5. En bukett blommor på bordet är en riktig lyx som både tillför färg och en exklusiv känsla.

 

blocket_stil2_oversikt1
Soffa ”Karlstad” med överdrag från Bemz i vitt-linne för totalt 4000 kronor. Bord ”Don´t leave me XL” från Hay för 1700 kronor. Rullbord och marmorbord från House doctor, 1800 kronor respektive 2500 kronor. Lampa från Design House Stockholm 1200 kronor och rottinglampa från Tine K för 400 kronor. Den vita rottingfåtöljen kostade 250 kronor och mattan från Kasthall 10 000 kronor.

 

Stil 2. Skandinaviska pasteller – för 21 850 kronor

Så fixade inredaren Hildur Blad  stilen: ”I detta vardagsrum lade jag en stor del av budgeten på en matta av mycket hög kvalitet som aldrig kommer att bli omodern och som passar alla stilar. En rund matta mjukar upp känslan och balanserar upp kantiga former. För att få till den ljusa, fräscha känslan satsade jag på nätta möbler i vitt. Soffans överdrag i skrynkligt linne, en stickad pläd i grått och inslag av trä plockades in för att tillföra värme till rummet. Svarta detaljer tillfördes för att skapa kontrast. Den enkla, skandinaviska stilen kännetecknas just nu av enfärgade ytor i vitt, grått och smutsiga pasteller kombinerat med trä, skinn, stickat och kork.”

 

Stil2detaljer-

 

Så lyckas du – fem tips från inredaren: 

1. Låt möblerna bilda en neutral bas och tillför färgklickar i form av textilier och inredningsdetaljer som är lätta att byta ut när lusten faller på.

2. Sugen på färg bakom soffan? Måla en spånskiva och luta mot väggen. En fondvägg i light-format som hjälper till att rama in soffgruppen och som är lätt att byta ut.

3. Kombinera flera småbord med varandra för en flexibel möblering och luftig känsla.

4. Blanda kantiga former med runda så blir intrycket inte så stelt. Fyrkantigt bord – rund matta. Rektangulär bricka – runda former på ljuslyktorna osv.

5. Mixa glanser och texturer så blir intrycket mjukare och känns mer ombonat.

hildur

 

Hildur Blads bästa tips: Så lyckas du på Blocket

1. Tid är en av de viktigaste faktorerna för att hitta det du letar efter. Ju mer tid du har på dig, desto större är chansen att hitta din nya favoritmöbel.

2. Använd olika varianter av sökord när du letar. Testa både med samlingsordet för möbeltypen, modellnamn, leverantör, tillverkare och designer för att öka oddsen att hitta exakt det du letar efter.

3. Registrera ett Blocket-konto för att lägga produkter på bevakning eller spara dina favoriter på ett och samma ställe.

4. Betala med direktbetalning via Trustly. En trygg betalningsprocess för både säljare och köpare. Detta gör också att säljaren känner sig trygg med att skicka saker över landet om du ej har möjlighet att hämta upp möbeln personligen.

5. Bestäm dig redan innan du börjar leta för vad det är du ska ha och vad du är villig att betala. Då är det lättare att hitta rätt och kunna slåtill snabbt när tillfället uppenbarar sig. En snabb och smidig affär uppskattas av säljaren och oddsen att just du får köpa ökar markant.