My home / Okategoriserade / Kvarnen från 1856...
Den gamla kvarnen miste sina vingar i en kraftig storm någon gång på 1880-talet. Men nu har den fått nytt liv och förvandlats till en fantastisk bostad. Fasad i grå linoljefärgad fjällpanel och svart falsat plåttak.

Kvarnen från 1856 blev drömhus med pool

Den gamla övergivna kvarnen förvandlades på 70-talet till bostadsateljé av konstnären Timo Solin. Men för de nuvarande ägarna räckte inte utrymmet till och efter 10 år med påkostade renoveringar är deras drömhus äntligen klart.

Av: Richard Bo Gardt Foto: Göran Uhlin

I Kungsängen tre mil nordväst om Stockholm ligger Öråker, en del av Lennartsnäshalvön vid Mälaren. Gårdarna här har anor från 1670-talet då fältmarskalken Lennart Torstensson förlänades området efter 30-åriga kriget. Torra somrar får det pittoreska jordbrukslandskapet här en toskansk karaktär med soldränkta sädesfält och bördiga åkrar – det enda som egentligen saknas är vinodlingarna.

Passande nog finns här också en väderkvarn. Den 160 år gamla kvarnen miste sina vingar i en kraftig storm någon gång på 1880-talet och eftersom industrialismen då redan gjort sitt intåg i landet fanns det ingen lönsamhet i att reparera skadan. Kvarnen förblev därför övergiven i nästan hundra år tills konstnären Timo Solin upptäckte den och insåg dess potential som bostadsateljé… och det är på den vägen Lena Östlund och Henrik Dannert hamnade här.

– Det började med att jag hyrde kvarnen en sommar av Timo, det var väl någon gång i mitten av nittiotalet. Något år senare erbjöd han mig att köpa fastigheten av honom och det var inget jag behövde fundera länge på, berättar Lena Östlund.

Så hon flyttade in i kvarnen 1997 med sin dåvarande familj. Sju år senare träffade hon sin nuvarande sambo Henrik Dannert och det nyblivna paret hade snart bonat in sig i Öråkers lantliga idyll. Kvarnen kunde dock inte erbjuda rum åt fyra barn och två vuxna; det var läge att bygga ut och renovera.

 

Hästhagar
Granne med hästhagar. Det var inte svårt att fastna för Öråkers lantliga idyll. Men kvarnen kunde inte erbjuda rum åt fyra barn och två vuxna; det var läge att bygga ut och renovera.

 

Pool
Poolen har en gjuten bas med konstruktionsdetaljerfrån Poolbyggarna. Tack vare bergvärmen ligger badtemperaturen stadigt på 27 grader.

 

Kvarnen unuti
Själva kvarnen har barnen gjort till sitt egna lilla krypin. Soffgruppen är en limitid edition från Ikea som lena fyndat på blocket. Takkronan är designad av Brand van Egmond.

 

 

 

Ett sådant raffinerat projekt kräver en erfaren arkitekt och de kom snart i kontakt med Johannes Tovatt vars referenser indikerade finess och fingertoppskänsla. Johannes inledde sin karriär i branschen som praktikant hos arkitekturikonen Ralph Erskine och blev sedermera partner i firman. Om inte Erskines namn klingar bekant så kanske ”Läppstiftet” i Göteborg gör det, vilket är ett av hans verk. Ni som studerat vid Stockholms Universitet har garanterat tillbringat otaliga timmar i något av hans byggnadsverk: Aula Magna, Juristernas hus, Allhuset samt Stockholms universitetsbibliotek.

Skissandet på kvarnen inleddes 2005, samma år som Ralph Erskine gick bort och det blev ett av de sista projekten som ritades under det gamla företagsnamnet (Erskine Tovatt Architects AB). Johannes Tovatt beskriver den kreativa processen som bitvis ganska krävande och han beundrar Lena och Henrik för deras tålamod.

– Vi testade olika förslag och lösningar till förbannelse för att hitta ett vackert och logiskt förhållande mellan nytt och gammalt, ute och inne och högt och lågt. Genombrottet i arbetet kom när vi beslutade oss för en låg tillbyggnad. Resultatet blev en planlösning och en volym som likt två fallna vingar strålar ut mot kvällssolen från den cirkelformade kvarnens mitt”, förklarar Johannes Tovatt.

 

_DSC1284
Arkitekten Johannes Tovatt beskriver den kreativa processen att bygga till kvarnen som bitvis ganska krävande. 
 ”Genombrottet i arbetet kom när vi beslutade oss för en låg tillbyggnad.” I samband med bygget tvingades familjen kapa en 150 år gammal ek men stubben har fått vara kvar och fyller numera funktion som utemöbel.

 

Inuti Kvarnen
Kvarnen har genomgått en påkostad renovering där alla ytskikt är nya och samtliga materialval av mycket hög kvalitet. Men originaldetaljer som de massiva träbjälkarna och även vissa smidda detaljer har bevarats. Ljusstakarna på bordet är fransk vintage, köpta från Geco. Även bordslampan kommer från Geco.

 

Exteriört skapades en mjuk övergång mellan den gamla och nya volymen där den dåvarande fasaden med dess fjällpanel och falsade plåttak fick utgöra palett för estetiken medan familjens livsstil och framtidsvisioner blev den centrala utgångspunkten för bostadens funktionella aspekter. Henriks och Lenas vardags- och livssituation präglades vid den tiden av barn ena veckan och yrkesmässigt vuxenliv den andra veckan. Detta syns tydligt och konsekvent i hela planslösningen, i rummens storlek och i deras inbördes relation.

– Johannes var verkligen omsorgsfullt engagerad i hur vi vill leva, röra oss och umgås i huset. Allting är genomtänkt anpassat och utformat efter våra behov”, säger Henrik Dannert och fortsätter: ” Vi var alla eniga om att bevara den rustika aura som kvarnen förmedlar, originalbjälkarna i massivt trä och även vissa av de smidda detaljer som Timo Solin tillförde under sin vistelse här… men utöver det så har vi valt att förnya alla ytskikt”.

Det är en påkostad renovering paret har gjort. Samtliga materialval är av mycket hög kvalitet: fönsterpartier, kakel, stengolv, kök- och badrumsinredning är från exklusiva leverantörer och varumärken. Detta skapar ett spännande möte där kvarnens spartanska anor från jordbrukssamhället kontrasterar vår tids utbud av lyxiga resurser.

 

Se mer från kvarnen

 

Mer om kvarnen

Ursprungligt byggår: 1856
Renovering och tillbyggnad: 2006 (Byggtid från färdig grund 8 månader)
Arkitekt för renovering/tillbyggnad: Johannes Tovatt
Inredningsarkitekt: Bitte Granlund/Geco
Totalboyta: 300 kvm (100+200)
Takhöjd: 2.50 – 4.0m
Värme: Vattenburen värme med jordvärmepump.

 

LÄS MER: Ett annat unikt boende är Hobbithuset i Skåne, som du kan kolla in här