My home / Okategoriserade / Nya trenden –...
Sätt ihop olika bilder till ett kollage. Bilden med en kvinna bakom en gardin som ser ut genom fönstret, ”Fernanda”, är tagen av Christofer Dracke, Piqmo.

Nya trenden – inred med fotokonst

Det sa bara klick! Sverige har förälskat sig i fotokonsten och trenden exploderar just nu. Med stora upplagor kan priset sänkas – och fler får råd att inreda med riktig konst hemma.

Av: Viktoria Hansén

Konst är inte längre bara en tung oljemålning som är både svindyr och helt omöjlig att placera. Konst är också ett vackert (eller provocerande, mystiskt och märkligt) fotografi. Som faktiskt kan vara helt överkomligt i pris.
– Fotokonst har varit en accepterad konstform i USA och ute i Europa länge, och för några år sedan skedde ett uppvaknande här i Sverige, säger Dennis Blomberg som driver sajten Nollimages.com, som säljer fotokonst på nätet.
Dennis Blomberg har fått förtroendet att inreda hemma hos några av våra största svenska stjärnor, men han har svårt att se någon tydlig trend i själva motiven – ­varken hos kändisarna eller hos vanligt folk.
– Kanske då att man hellre väljer modebilder än foton på arkitektur och natur. Man vill också gärna ha en bild av en känd fotograf. Det är tydligt också att folk vill ha lite större foton nu än tidigare, säger Dennis Blomberg.

Att fotokonst är i ropet är något som Emma Weinerhall, mässgeneral för Affordable Art Fair i Stockholm kan bekräfta.
– Vi utsätts för fotografier hela tiden, och vi har lärt oss att analysera dem eftersom vi har dem omkring oss i vår vardag. Ju mer man tittar på konst desto mer utvecklar man sin smak. Hade vi exponerats för klassiskt oljemåleri i samma utsträckning hade säkert det vuxit fram som en trend, säger Emma Weinerhall.
Fortfarande är det de foton som i ­första hand är estetiskt tilltalande som säljer bäst, enligt Paula Lidström, som driver företaget Piqmo, som också säljer fotokonst via nätet.
– Tanken med Piqmo är att nå ut ­bredare med fotokonsten, att gemene man ska få upp ögonen för de konstnärliga uttrycken och våga lite mer när det ­kommer till själva motivet.
Hennes tips är att våga ta ut svängarna rejält, även om man så klart i första hand ska köpa efter tycke och smak.

Ett foto kan kosta från ungefär 1000 kronor upp till flera miljoner. Anledningarna till att det skiljer så mycket i pris är många, men i första hand beror det på hur känd fotografen är och hur stor ­upplaga det finns av fotografiet. Ju större ­upplaga desto billigare blir det. Priset bestäms ­också efter hur stort fotot är.
– En edition upp till 150 exemplar är rimlig, och med så många exemplar får man ner priset och fotot blir tillgängligt också för den som inte har jättemycket att spendera. Det kan vara roligt att kunna köpa konstverk utan att man blir ruinerad, säger Emma Weinerhall.

 

Fotot på väggen, ”Kaninen”, är taget av Karolina Henke, Nollimages. Foto: Nollimages
Fotot på väggen, ”Kaninen”, är taget av Karolina Henke, Nollimages. Foto: NollimagesFotot på väggen, ”Kaninen”, är taget av Karolina Henke, Nollimages. Foto: Nollimages

 

Här kan du köpa fotokonst

Nollimages.com
Piqmo.com
Fotokonstgalleriet.se
Thephotogallery.se
Bukowskis.com

… och här är 9 tips från experterna

Källa: Dennis Blomberg, Paula Lidström och Emma Weinerhall.

1. Bli inte lurad!

Köp från en seriös återförsäljare så att det faktiskt är ett original du får.

2. Lita på din egen smak

Gå på magkänslan. Gillar du bilden? Slå till!

Blanda friskt i ett roligt collage. Foto: Nollimages
Blanda friskt i ett roligt collage. Foto: NollimagesBlanda friskt i ett roligt collage. Foto: Nollimages
3. Blanda friskt!

Bygg collage på väggen med bilder i olika storlekar och med olika färger på ramarna.

Passepartout, från 19 kr, Bgafotobutik.se.
Passepartout, från 19 kr, Bgafotobutik.se.Passepartout, från 19 kr, Bgafotobutik.se.
4. Testa ny färg runt bilden

Våga använda färgade passepartouter, det är en trend från Europa som snart kommer hit!
Grön och gul passepartout finns att måttbeställa från 19 kr på Bgafotobutik.se.

Bildserien  ”Seven Seas” av Saga Wendotte, Piqmo. Här bilderna ”Riverside”, ” Globe”, ”Empire” och ”Stormy Seas”. Bilden på golvet till vänster, ”The front door at the small cabin in Värmland”, är tagen av Vanja Lindberg. Foto: Piqmo
Bildserien ”Seven Seas” av Saga Wendotte, Piqmo. Här bilderna ”Riverside”, ” Globe”, ”Empire” och ”Stormy Seas”. Bilden på golvet till vänster, ”The front door at the small cabin in Värmland”, är tagen av Vanja Lindberg. Foto: PiqmoBildserien ”Seven Seas” av Saga Wendotte, Piqmo. Här bilderna ”Riverside”, ” Globe”, ”Empire” och ”Stormy Seas”. Bilden på golvet till vänster, ”The front door at the small cabin in Värmland”, är tagen av Vanja Lindberg. Foto: Piqmo
5. Satsa på bilder i samma serie

Tycker du att det blir rörigt med collage? Köp en sekvens med fotografier som hänger samman motivmässigt för ett lugnare intryck.

Testa en ljus ram till en skir bild. Foto: Nollimages
Testa en ljus ram till en skir bild. Foto: NollimagesTesta en ljus ram till en skir bild. Foto: Nollimages
6. Våga mer med ramen

Köp inte ramen först, utan anpassa ramen efter bilden. Till exempel passar det med en ljus ram till en lite skirare bild. Det kan lätt bli för hårt med svarta ramar till ljusa bilder. Eller kanske vill du skapa en effekt med din ram, gult är till exempel väldigt snyggt till svartvitt.

7. Blanda konstfoto med ­privata bilder!
8. Låt det vara en process

Spika inte upp allt på en gång, låt det vara en process och bygg allt eftersom du skaffar bilderna. Lämna luckor för en barnteckning eller ett inramat kvitto från bröllopsmiddagen!

9. Planera innan du spikar

Om du ska ha en hel grupp foton på väggen så kan det vara en idé att lägga dem på golvet först för att se hur de passar ihop.

Bild med kvinna på kråka, ”Dreamcatcher”,  av Sonja Hesslow, Affordable Art Fair. Foto: Sonja Hesslow/Affordable Art Fair
Bild med kvinna på kråka, ”Dreamcatcher”, av Sonja Hesslow, Affordable Art Fair. Bild med kvinna på kråka, ”Dreamcatcher”, av Sonja Hesslow, Affordable Art Fair. Foto: Sonja Hesslow/Affordable Art Fair