My home / Okategoriserade / Så skapade Petra...
Buxbomsparterren består av fyra delar med en korsgång emellan. I mitten står en urna som med en vattenpump under har blivit en liten fontän.

Så skapade Petra och Sven sin drömträdgård

På Petra och Sven Lindvalls tomt samsas gammaldags växter med modern arkitektur. Utifrån naturen och platsens historia har de skapat sin drömträdgård.

Av: Fanny Wikander. Foto: Torsten Wallin.

När Petra och Sven flyttade in i backstugan i Tungelsta, några mil söder om Stockholm, påminde trädgården mer om en glänta i skogen. Där fanns en gammal syrenberså, vildvuxet ängsgräs, en stenmur och en japansk lönn. Helhetsintrycket var en bångstyrig och vildvuxen plats och den känslan ville Petra, som är landskapsarkitekt, omfamna och utveckla. Medan många säkert valt att ta bort allt för att kunna börja om på nytt, valde hon att behålla mycket av det gamla.

– Jag vet inte varför många väljer att börja om från början, kanske vill man känna att det är ens egen plats. Men för mig verkar inte det klokt. Det var självklart att bevara det som kändes värdefullt.
Paret hade fått upp ögonen för den charmiga röda stugan flera år tidigare. När den väl blev till salu berodde det på att de tidigare ägarna inte stod ut med att det skulle avverkas skog och byggas ett villa­område intill. Att på ett naturligt sätt bevara det ursprungliga, trots det nya runt omkring, blev en utmaning för Petra och Sven. Platsens äldre karaktär och historia var en ledstjärna i arbetet med trädgården.
– De äldsta delarna av huset är från 1700-talet och sedan har det breddats och höjts i flera omgångar. Runt huset har vi satt växter som ger en gammaldags charm som pioner, klätterrosor, kant­nepeta, fingerborgsblomma och kärleksört, säger Petra.

Petra och Sven behövde dess­utom själva bygga till för att få plats för hela familjen. En modern men disk­ret länga sträcker sig längst med tomten. Eftersom Sven är arkitekt har de själva ritat utbyggnaden och valde då att göra den i harmoni med trädgården.
– Vi utgick mycket från trädgården när vi gjorde tillbyggnaden, vi tänkte på vad vi ville kolla ut mot och valet föll på berghällen och den gamla eken. Man kan säga att vi byggde inifrån och ut, säger Petra.
I arbetet med utbyggnaden var de noga med att inga rötter skulle störas. De har även tagit tillvara på och sparat både stenar och växter som behövde flyttas för att göra plats. Dessa har de sedan placerat ut på andra ställen i trädgården på ett sätt som ger intrycket av att de alltid funnits där. Trädgården består av tolv olika delar. Här finns allt från en porlande damm och en vildvuxen äng till en buxbomsparterr, som med sina strama linjer utgör en spännande kontrast till det mjuka och oformliga. Men Petras personliga favorit är växthuset, som även det är ett exempel på hur de återanvänt i stället för att köpa nytt. Delarna har de fått av en vän, som ville bli av med sitt växthus, och byggt upp på nytt på den egna tomten. Placeringen, i närheten av köket och i blickfånget från flera av husets fönster, bjuder in till många sköna stunder.
– Vi odlar ju inte så mycket i det, men det är perfekt att bara sitta där på hösten och våren och fika. Det är vindstilla och varmt och vi kan se ut över och njuta av trädgården.

Det var tio år sedan som Petra och Sven började anlägga sin trädgård, men varje säsong fortsätter de att utveckla den vidare.
– Det går inte att rita en sådan här trädgård, bestämma att här ska vi ha tre blåklockor och där en prästkrage, det är ett pågående projekt som måste få ta tid och växa fram, säger Petra.
Med sig under resan har de haft landskapsarkitekten Torsten Wallin, som i boken ”Hur en trädgård blir till” har dokumenterat trädgården. Han och Petra har tidigare arbetat tillsammans och när han introducerades för hennes trädgård blev det kärlek vid första ögonkastet.
– Det är en väldigt uttrycksfull trädgård med mycket känsla. Jag gillar att det känns som att den ligger så avskilt, trots husen runt omkring, och att det finns så olika delar. Ängen som bryter av mot buxbomsparterren och dammen som känns som en stor vacker tavla när man ser den genom de stora hallfönstren, säger Torsten.
Under de två år han fotograferade trädgården har han fått se hur den ändrat karaktär under de olika årstiderna. För Petra var det viktigt att trädgården skulle vara vacker året runt och det tycker Torsten att hon har lyckats med.
– Även om våren och sommaren är höjdpunkten så finns det mycket att betrakta året runt. Jag har försökt fånga hur bladstrukturer och färger förändras under de olika årstiderna, sammanlagt har det blivit flera tusen bilder.

Dromtradgard20130218_23Sven och Petra Lindvall.

Vår trädgård

Trädgårdens växtzon: 3.
Jord: Morän.
Läge: Svag norrsluttning.
Var: Tungelsta söder om Stockholm. Lyckats bäst med: Fånga rätt känsla i trädgården.
Går sämst: Vi gör om det som inte fungerar.
Favoritplats: Växthuset.
Drömmer om: Att få tillbringa mer tid i trädgården.

 

Växter med lång historia i rabatterna

Honungsros
”Rosa helenae hybrida”, är lätt att odla och trivs på många platser. Blommar överdådigt och doftar sommar.

Akleja
”Aquilegia vulgaris”, finns i ett flertal färger. Blir vackrast i halvskugga och självsår sig lätt.

Kärleksört
”Hylotelephium telephium”, är en perenn som tillhör familjen fetbladsväxter. Blommorna är små, svagt rosa och sitter i täta blomkorgar.

Trädgårdsstormhatt
”Aconitum”, är en dekorativ perenn som blommar med mörkt blålila blommor på höga stänglar. Trivs bäst på halvskuggig plats i mullrik jord.

Stockros
”Alcea rosea”, kommer ursprungligen från Kina men introducerades i Europa under 1400-talet. Två- till flerårig och kan bli så hög som tre meter.

Kantnepeta
”Nepeta xfaassenii”, har ett vackert silvergrönt bladverk som doftar av mynta. Blommorna är oftast blålila och lockar till sig fjärilar.

Fingerborgsblomma
”Digitalis purpurea”, har fått sitt namn av att blommorna är klocklika och passar på ett finger likt en fingerborg. Hela växten är giftig och två till tre blad är dödlig dos för en vuxen.