My home / Okategoriserade / Sex sätt att...

Sex sätt att njuta av röran

Att ha det lite stökigt hemma behöver inte vara dåligt. Tänk bara vad mycket kul man kan ha. Här är sex projekt som gör dig kreativ i kaoset.

Av: Viktoria Hansén Foto: Thinkstock

1. Småkrypsstudier

Lär dig allt om silverfiskar, kvalster och allsköns ohyra. Fånga de små gynnarna och lägg dem under lupp. Dissekera och studera. Visa barnen mjölbaggens anatomi och lär dem allt om pälsängerns häckning i garderoben. Kanske inspirerar du till studier i biologi. Kanske till lust att dammsuga. Resultatlöst är det i alla fall inte.

2. Dammlyrik

Du orkar inte ta fram trasan och täcket av damm blir bara tjockare och tjockare. Misströsta icke – använd pekfingret för att skriva något vackert i dammet! Kanske en kärleksdikt till din partner eller en sonett om hur skönt det är att slippa städa.

3. Lakan-action

Visst är den jätteirriterande, den där högen med lakan som ska vikas? Gör något roligare med sängkläderna! Knyt ihop dem till ett rep och kasta över balkongräcket! För visst har du alltid undrat om ett sånt där lakansrep håller om det blir läge att rymma från kåken? Vill du ha mindre action ber du två personer hålla ett lakan mellan sig som om de skulle vika det – men i stället lägger du dig i det och ber dem gunga dig. Eller så klär ni ut er till spöken, släcker alla lampor och jagar varandra.

4. Returpapperkonst

Tungt och trist att gå ut med returpappret? Strunta i det! Gör papier-maché i stället. På så sätt blir du av med tidningarna, får stanna inne samt utvecklar din konstnärliga sida. Blanda rivet tidningspapper med vatten och klister, forma sedan dina egna figurer. Du kommer att ha ett hem så vackert dekorerat att ingen tänker på att du gör roligare saker än att städa.

5. Diskutmaning deluxe

Sitt kvar vid bordet efter avslutad middag. Roa er med att konstruera saker av det som finns på bordet. Antingen arbetar ni på ett gemensamt projekt, eller så utmanar ni varandra: ”Jag slår vad om att du inte kan bygga en bil av smörpaketet och falukorvsbitarna!”. Spännande också att bygga på höjden. Kanske ett torn av glas och ketchupflaskor? Den vars torn kraschar får sopa.

6. Pantburksdomino

Överfullt under diskbänken? Samla alla pantburkar och ställ dem på rad med några centimeters mellanrum genom hela hemmet. Låt sedan första burken falla och spring bredvid för att följa den fascinerande utvecklingen. Leken kan med fördel bli en tävling genom att varje familjemedlem skapar sin egen dominorad.