My home / Okategoriserade / Stänkskydd – 8...
Stänkpanel av Carrara marmor, köket kommer från Kvänum.

Stänkskydd – 8 alternativ till kakel

Traditionellt sett har kaklet utan tvekan varit det populäraste stänkskyddet i våra kök. Men idag finns det många andra alternativ.
Här guidar inredaren Anna Marklund Karlsson dig till laminat, cool metall, vacker sten eller någon av de andra särpräglade stänkpanelerna.

Av: Anna Marklund Karlsson.

 

1. Laminat

Laminat består av flera lager papper och lim som pressats samman under mycket högt tryck och hög temperatur. Laminat kan likna både trä och sten och ha olika mönster och kulörer. Materialet är underhållsfritt, hållbart och har god motståndskraft mot repor och fläckar. Laminat tål vatten, fett, värme och smuts och är enkel att rengöra med milt rengöringsmedel. Ett prisvärt alternativ till stänkskydd.

 

 

 
 

2. Högtryckslaminat med metall-look 

Stänkpanel med metall-look är tillverkad av högtryckslaminat med en metallfolie som ytskikt. Materialet ser ut som metall men har laminatets alla fördelar. Det är underhållsfritt, hållbart och har god motståndskraft mot repor och fläckar. Materialet tål vatten, fett, smuts och värme och är enkelt att rengöra med milt rengöringsmedel. Den metalliska ytan ger en rå och industriell känsla. Prisvärt alternativ till metall.

 
 
 

 

3. Glas

Glas ger ett rent, fräscht och modernt intryck. Glaset ska vara härdat och kan beställas frostat, klart, tonat eller mönstrat. Stänkpanelen måttbeställs och köps smidigast hos den lokala glasmästaren. Om motiv önskas är det enklast att beställa allt från en specialiserad firma. Det går även att måla eller tapetsera bakom glaset. Smuts, fett och fingeravtryck syns tydligt även om materialet är enkelt att rengöra med glasputs. Plexiglas är ett billigare alternativ.

 
 
 

4.Metall

Riktig/äkta metall har en levande karaktär och ger en alldeles speciell känsla. Materialet är hårt ger en industriell och rå look. Metall som bland annat koppar, mässing och rostfritt stål är trendigt som inredning och inte minst i köket. Metallytan finns både blank, obehandlad och rostig. Fett och fingeravtryck syns väl och speciellt på blank yta. Materialet hör till den högre prisklassen och framförallt när det gäller ädla metaller.

 
 
 
 

5. Granitkeramik

Granitkeramik är en keramisk tolkning av mönster och material som trä och stenarter. Plattorna är tillverkade med en digital tryckteknik, vilket gör dem naturtrogna och skildrar verkligheten på bästa sätt. Granitkeramiken är tålig och kostar avsevärt mindre än sten. Ett superbra alternativ till sten. 

 

 

6.Akryl

Stänkpaneler i akryl kombineras ofta med bänkskivor med samma material. Fördelen med detta är att det finns goda designmöjligheter. Bänkskivorna kan måttanpassas, gjutas i ett enda stycke och omfatta integrerad diskhon i samma material. Akrylen är något mindre rep-och värmetålig än laminat och sten. Den släta och porfria ytan är lätt att hålla ren med vatten och milt rengöringsmedel.

 

 

 

7.Komposit

Komposit är ett konstgjort material som är sammansatt av flera olika komponenter. Blandningen är slät, kompakt, tåligt och motståndskraftig mot både repor och stötar. Materialet saknar porer och tål därför smuts, fukt, fett och vatten. Eventuella fläckar och skador kan slipas bort. Alternativ till natursten.

 

 

8. Natursten

Sten är ett vackert naturmaterial som ger en skön och levande känsla. Granit och marmor är de vanligaste arterna i köket. Sten kan vara något känslig och marmor är extra känslig för sura vätskor som bland annat vinäger, citron och vin. En välpolerad yta är mindre känslig och kräver mindre underhåll. Granit är extremt slitstark, värmetålig och klarar hårda påfrestningar. Priset varierar beroende på sort. Priset för frakt, slipning, bearbetning och utsågning för till exempel häll och diskho, tillkommer. Måttbeställs oftast efter att köket är på plats.

 

 

 

9.Emalj

Emaljen har en enkel, ren och fräsch look och materialet är både estetiskt och funktionellt. Ytan är magnetbärande vilket gör att det går att fästa magneter, krokar och hyllor på panelen utan att borra. Det går även utmärkt att skriva med whiteboardpenna på ytan, som är fiffigt till recept och komihåg-listor. Emaljen är underhållsfri, porfri, lättstädad och reflekterar ljuset på ett fint sätt.

 

 

 

LÄS MER: 10 tips för dig som planerar nytt badrum