My home / Okategoriserade / Trendspaning inredning vecka...

Trendspaning inredning vecka 21: Stilkrockar och brända toner

Varje vecka listar My Homes bloggare Hildur Blad det viktigaste som hänt i inredningsvärlden. Den här veckan spanar hon på höstens stilkrockar och brända toner.

Av: Hildur Blad

Höstens färgskala

Denna vecka har det varit pressvisningar på löpande band och nästa vecka kommer min mailbox säkerligen fyllas med information om höstens inredningsnyheter. Men, redan nu finns några av höstens nyheter inlagda i bildbankerna. Snabbt kan man konstatera att höstens färgskala innehåller förutom blått, grönt och grått som vi redan är väl bekanta med inslag av en varmare färgskala med bruna och röda toner – från ljust nude och rosa till mättad orange och burgundy. Gemensamt för höstens alla kulörer är att de är dämpade och smutsiga. De klara kulörerna lyser med sin frånvaro. Vi kan även dra slutsatsen att kalla kulörer sakta men säkert håller på att ersättas av en varmare färgskala.

 

Möten och stilkrockar

På höstens upplaga av inrednings- och designmässan Formex som äger rum i augusti är trendtemat Nordic Me. Trendtemat brukar alltid tolkas och presenteras i form av en stor utställning på Stockholmsmässans entrétorg. Detta år är ingen skillnad och arkitekturbyrån Codesign kommer att tolka temat genom att utgå från stereotypa uppfattningar om Norden med dess former, färger och fenomen. Från det ena hållet av utställningen kommer besökaren bjudas på det traditionellt nordiska i färg och form och från andra hållet upplevs det exotiska och i mitten mötes de två uttrycken – en definition av Nordic Me. Trendtemat fokuserar på medvetenhet kring våra liv, vårt arv och natur.

 

 

Mörkt trä

Jag har vid flera tillfällen tidigare rapporterat om det ljusa träets popularitet nu och framöver. Ljust, naturfärgat trä passar bra tillsammans med de blågröna tonerna och den nordiskt, avskalade stilen som många gillar. Men precis som trendutställningen på höstens upplaga av Formex kommer att visualisera, ser vi hela tiden hur olika trender allteftersom blandar sig med varandra och skapar ett eget uttryck. Nu syns de mörka träslagen allt mer. De mörka träslagen tillför en ombonad känsla, lyx och elegans. Olika träslag är sammanknippade med olika inredningsstilar. Välj träslag och färg på träslag utifrån vilken stil du gillar. En obehandlad möbel kan du lätt få att passa in genom att betsa den i önskad ”träfärg”.

 

 

 

LÄS MER: Förra veckans trendspaning hittar du här 

Hildur - spaning

Hildur Blad bloggar på My Home 
och har jobbat heltid med inredning i 15 år. 
Du har väl inte missat hennes blogg Fixaodona?